23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

ABD: Rusya - Türkiye yakınlaşması tehlikeli

Washington - ABD’nin eski BM Büyükelçisi Richard Holbrooke, Rusya ile ABD arasındaki "romantik" ilişkinin sona erdiğini, Rusya’nın ABD için çok önemli bir müttefik olan Türkiye ile ilişkileri geliştirme çabasının "tehlikeli" olduğunu söyledi.

Holbrooke, Washington Post gazetesindeki yazısında "Sadece Başkan Bush, 2001 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ruhuna baktığında ne gördüğünü biliyor. Ancak bu, ödenen bedele değmez. Rusya bize Irak’ta karşı çıktı. Fransa ve Almanya ile aynı tutumu aldı. Aslında açık bir şekilde onlarla işbirliği yaptı" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Türkiye ile yakınlaşmasının "tehlikeli" olduğunu kaydeden Holbrooke, "Rusya şimdi de bizim çok önemli, ancak derin bir şekilde yabancılaşmış müttefikimiz Türkiye ile fazla dikkat çekmeyen yakın bir ilişki içinde. Bu ilişki sayesinde bu belirsiz bölgeye kadar nüfuzunu uzatmak istiyor" diye yazdı.

Holbrooke, Rusya’nın halen eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinde "yumuşak güç" kullandığını ve halen bu ülkelerin bir çoğunda asker bulundurduğunu hatırlatarak, ABD ve Avrupa Birliği’nin, 1999 yılında bu askerlerini çekme sözü veren Rusya’ya baskı uygulamasını savundu. Holbrooke, bu konunun görmezden gelinmesinin, ileride çok büyük sıkıntılara yol açabileceği görüşünü dile getirdi.


AA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 23:34:51
Güncelleme :17 Şubat 2005 Perşembe 17:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?