24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB'den Türkiye'ye 3 ekim güvencesi

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB bütçesiyle ilgili görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının, Türkiye’nin Birliğe katılım müzakerelerini etkilemeyeceğini söyledi.

Chirac, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan zirve sonrasında düzenlediği basın toplantısında, ’’AB zirvesindeki başarısızlığın Ankara’yla 3 ekimde başlayacak katılım görüşmelerini kesinlikle etkilemeyeceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB’nin yeni üyelerinden standartlar konusunda daha fazla talepte bulunabileceğini de vurgulayarak, ’’Avrupa’nın talepleri doğal olarak artma eğiliminde olacak’’ dedi.

Blair: “Yön değiştirilmeli”

AB zirvesinin başarısız olmasının tek sorumlusu olarak gösterilen İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair ise, AB’nin çok önemli bir dönüm noktasında olduğunu söyledi.

Blair, AB üyesi ülkelerin yurttaşlarının beklentilerine yanıt vermesi için yönünü değiştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Brüksel’de yapılan AB zirvesinin başarısız olduğunun bildirilmesinden sonra kızgın bir şekilde basına açıklamalarda bulunan Blair, AB bütçesinde özellikle tarım desteği için İngiltere’nin katkı payını muhafaza etmeyi reddetmesine gösterilen tepkiler hakkında, tarıma verilen mali destek büyük miktar tuttuğu müddetçe bütçeye katkılarından kesintinin gerekli olduğunu vurguladı.

Blair, Avrupa’daki halkların kaygılarını gidermek, önceliklerini belirlemek ve bütünleştirmek için köklü reformlar yapmanın zamanı olduğunu savundu.

Referandumlarda AB Anayasası’na ‘hayır’ denilmesinin görmezden gelinemeyeceğini belirten Blair, ‘hayır’ın nedenlerinin bulunması gerektiğini ifade etti.

“Kaygılar dikkate alınmalı”

Fransa ve Hollanda’da AB anayasasının reddedilmesinin, AB liderlerinin kendi halkının sorunlarıyla ilgilenmediğini gösterdiğini savunan Blair, AB yurttaşlarının kaygılarını ilettiğini, Avrupa’nın bunları gündemine alarak çözüm bulmasının önemine işaret etti.

AB bütçesiyle ilgili görüşmelerin başarısız olmasından sonra İngiltere’nin AB’den tecrit edilmediğini vurgulayan Blair, dört ülkenin bütçeyle ilgili olarak sunulan son uzlaşma metnini reddettiğine dikkati çekti.

Sorunun, İngiltere’nin bütçede istediği kesinti olmadığını dile getiren Tony Blair, AB harcamalarının zengin ülkeler arasında adaletli dağıtımı ve doğru harcama dengesini sağlaması gerektiğini vurguladı. Blair, ’’fakir ülkelerin bize para ödemeye başlamasını istemiyoruz’’ dedi.

Zirveden ‘kriz’ çıktı

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, AB zirvesinin son bulduğunu ve AB’nin derin bir krize girdiğini söyledi.

Juncker, AB bütçesi konusunda 15 saat süren pazarlıklar sonunda uzlaşmaya varılamadığını belirtti. Juncker, Dönem Başkanlığı’nın son uzlaşma önerisinin İngiltere, İtalya, İsveç ve Hollanda tarafından reddedildiğini açıkladı.

Zirve sırasında yaşananları gelecek haftalarda anlatacağını, uzlaşma için siyasi irade olmadığını, farklı Avrupa zihniyetlerinin çarpıştığını belirten Lüksemburg Başkanı Juncker, ’’olup bitenlere acıklı bir şekilde bakıyorum. Utanıyorum’’ dedi.

Juncker, dönem başkanlığını ay sonunda Lüksemburg’dan alacak olan İngiltere’nin dönem başkanlığı programını 23 haziranda, Avrupa Parlamentosu’nda açıklayacağını, kendisinin ise bu programı dinlemeye gitmeyeceğini söyledi.

Barroso: “Üzgün ve endişeliyiz”

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, ’’üzgün ve endişeliyiz ama bir çözüm bulacağımıza inanıyorum. AB bugün formda değil’’ dedi.

Barroso, ’’saklayamayız. Zor durumdayız. Önemli bir fırsatı kaçırdık ama cesaretimizi kırmayacağız’’ diyerek Juncker’in hayal kırıklığını paylaştığını ancak duygusal konuşmamak gerektiğini anlattı.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 13:24:19
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 18:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?