23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'BM’deki yarışı Türkiye kazandı'

Ankara - BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, BM’deki görev ile ilgili yarışı, Türkiye’nin kazandığını, Türkiye olarak yarıştıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Kalkınma Programı Başkanlığı’na seçilen Kemal Derviş’i kabul etti. Derviş, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bu görevin uluslararası düzeyde bir kamu hizmeti olduğunu, Türkiye’yi temsil edeceğini söyledi. Böylece bir kamu hizmetinden, diğer bir kamu hizmetine geçtiğini ifade eden Derviş, geçmişte Türkiye’nin desteğini hissetmenin kendisini daha güçlü kıldığını, ileride de daha güçlü kılacağını belirtti.

Derviş, milletvekilliğinden istifa ettiği hatırlatılarak, CHP üyeliğinin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, CHP üyeliğinin vatandaşlık hakkı olduğunu, CHP’den istifa etme düşüncesinin bulunmadığını bildirdi. Derviş, Çarşamba günü Baykal ve partililer ile yemek yiyeceğini, bu noktadan sonra aktif siyaset yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

Derviş, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen, "Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinin Geleceği" konulu panelde yaptığı konuşmada ise "Coğrafyamızda söz sahibi olabilmemiz için AB’ye üye olmamız gerekir" dedi.

İngiltere Başbakanı ile İspanya Başbakanı’nın hayal ettiği AB arasında önemli farklılıklar olduğunu söyleyen Derviş, AB’nin mimarisinin şu aşamada net olarak görülemediğini söyledi.

AB’ye uyum konusunda yapılan reformlara değinen Derviş, reformların büyük bir kısmının Türkiye’nin lehine ancak bazı reformların ise aleyhine olduğunu söyledi.

"Reformlar Türkiye için. İyileştirmeler yapıldıktan sonra AB’ye girsek de olur girmesek de" anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Derviş, "Ekonomik, dış politika ve savunma politikaları konularında söz sahibi olmalıyız. Bazı uzlaşmalarda biz de katkıda bulunmalıyız. Üye olamaz, AB dışında kalırsak söz sahibi olamayız. Bu da ’coğrafyanın geleceğinde, Türk halkının söz sahibi olamayacağı’ anlamına gelir" diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 03:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?