22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bush: İsrail`i korumaya kararlıyız

Başkan Bush İsrail’in İran’dan korkması için sebepler bulunduğunu belirtti ve Amerika’nın İsrail’in güvenliğini korumaya kararlı olduğunu söyledi.

Başkan Bush’a basın toplantısında İsrail’in, İran’ın nükleer tesislerine saldırma ihtimalinin olup olmadığı soruldu. Bush bu soruya, “açıkca söylemek gerekirse, İsrail’i sevmiyorlar” yanıtını verdikten sonra soruyu biraz değiştirerek, İsrail için tehlikeyi, İran’ın yarattığını söyledi: ``Eğer ben İsrail lideri olsaydım ve İranlı bazı Ayetullah’ların ülkemin güvenliği hakkındaki konuşmalarını dinlemiş olsaydım, İran’ın nükleer silah sahibi olmasından kaygı duyardım. İsrail bizim müttefikimizdir ve bizim, İsrail’i koruma konusunda çok sağlam bir taahhüdümüz var. Güvenliği tehdit edilirse, İsrail’i koruruz.``

Bush, İsrail de dahil olmak üzere her ülkenin, İran’ın nükleer silah geliştirmesinden kaygı duyması gerektiğini söyledi.

İran uzun süredir nükleer programının, ülkesinin giderek artan enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik; ve barışçı amaçlı olduğunu söylüyor. Ancak İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesi ile tam bir işbirliği yapmamakla suçlanıyor. Avrupalıların diplomatik girişimleri de, İran’ın nükleer programı konusunda henüz bir anlaşma ortaya çıkartamadı.

İsrail kendi kendini savunma hakkının bulunduğunu belirtiyor, ve bu hakkı, bölgedeki güçlere karşı önleyici bir baskın düzenleme anlamına gelse bile koruyacağını söylüyor. İsrail 1981 yılında Irak’ın nükleer reaktörünü bombalayarak imha etmişti.

Başkan Bush, İran’ın nükleer emellerinin yarattığı soruna diplomatik çözüm aramaya devam edeceklerini söyledi. Bush bu konunun gelecek hafta Avrupalı liderlerle görüştüğü zaman gündeminin ön sıralarında olacağını da belirterek şöyle konuştu: ``Bu ziyareti, Avrupalılarla ortak stratejiler üzerinde konuşup anlaşmak ve tek bir ses olarak konuşabilmek için yapıyorum. İran’ın nükleer bir programının olmaması lazım. Bunu sağlamak için de nasıl bir ortak çalışma içinde olmamız gerektiğini oturup konuşacağız.``

İran ve Suriye hafta başında güvenlik tehditlerine karşı ortak bir pakt oluşturduklarını açıkladılar. Dün de İran bölgedeki tüm ülkeleri, Amerika ve İsrail’in tertiplerine karşı bir araya gelmeye çağırdı.

VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 22:25:16
Güncelleme :19 Şubat 2005 Cumartesi 02:29:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?