20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

CHP'li Koç: AKP taşeron parti

Yarın açılışı yapılacak CHP İl Binası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Haluk Koç, Prof. Dr. Ömer Dinçer'in (Başbakanlık Müsteşarı), Bilgi ve Hikmet Gazetesi'nde 1995 yılında kaleme aldığı "21. yüzyıla girerken dünya ve Türkiye gündeminde İslam" başlıklı yazısına dayanarak eleştirdiği AK Parti ile ilgili, "Bu kadro, Atatürk posterlerinin önünde 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde söylediklerinin tersine, Türkiye'yi Cumhuriyetin temel ilkelerinden saptırarak, adım adım kafalarında özledikleri ama şimdi ağızlarından, bulundukları görevler dolayısıyla söyleyemedikleri bir kapalı topluma doğru sürükleme girişimleri var" dedi.
CHP olarak son 3-4 aydır karşı devrim hareketine karşı toplumun dikkatini çekmeye çalıştıklarını dile getiren Haluk Koç, AKP'nin bugün düşüncesiyle, kadrolarıyla, söylemi farklı, eylemi farklı bir süreç yaşattığını vurguladı. Koç, "Bu konuda herkesin duyarlılık sergilemesi, tepki göstermesi gerekiyor. Bu tek başına CHP'nin üstlenebileceği sorumluluk değildir. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Herkes bu karşı devrim hareketine karşı tedbirini almalıdır. Ortada bir siyasi manifesto, bir hareket tarzı, plan var. Bir proje var. Bu projenin arkasında olduklarını söyleyen bir kadro var" diye konuştu.
Ordu'yu kastederek, "CHP olarak hiçbir yere bir davet göndermiyoruz. CHP olarak demokrasiyi yaşayan, demokrasisini yaşatmak isteyen tüm yurttaşlarımıza davetiye gönderiyoruz" diyen Koç, "Türkiye'ye sahip çıkın. Türkiye'nin 80 yıldır çizdiği laik, demokratik sosyal hukuk düzenine sahip çıkın. Bunu parçalatmayın, bunu aşındırtmayın, törpületmeyin, kemirtmeyin" çağrısında bulundu.
AK Parti'nin Türkiye'de tek başına olmadığını, iktidar yetkilerinden yararlanmak isteyen ve Cumhuriyeti başka yönlerden eleştirenlerin de AKP'nin yanında olduğunu ifade eden Koç, "İktidar ile çıkar gruplarının ortak noktada buluştukları şekilde birlikte hareket ettikleri bir süreç var. Yani Türkiye'de kötü bir koalisyon var. AKP'nin mecliste aritmetik olarak çoğunluğu var ama tek başına iktidar değil. Bu parti, Türkiye'de taşeron partidir. Büyük bir koalisyonun küçük taşeron ortağıdır. Bu büyük koalisyonun, şu anda Türkiye'yi yönetme iddiası da bulunan büyük koalisyonun içinde Türkiye'nin üzerinde emelleri, planları olan, geleceğe dönük stratejileri olan çok güçlü uluslararası yapılar var. Türkiye'de ne yazık ki ticari çıkarları uğruna Türkiye'nin önünün AKP tarafından tıkanmasına destek veren büyük kuruluşlar var. Büyük ortaklar bunlar" şeklinde konuştu.
AK Parti'nin yanında bulunan güçlerin, Türkiye'nin kuruluş felsefesine sahip çıkan güçleri ve demokrasiyi, ABD ve AB sopasıyla terbiye etmek istediğine de işaret eden Koç, şöyle devam etti:
"Biz buradan söylüyoruz, Türkiye ve Türkiye'nin ortaya koyduğu 81 yıllık model ki 1.5 milyarlık Müslüman dünyada 70 milyonun yaşadığı ayrıcalıklı bir sistem... Bu sistem AKP'nin zihniyeti ve iç ve dış destekleriyle hiçbir şekilde yoğrulamaz, başka bir kıvama getirilemez, yörüngesinden çıkarılamaz. 'Siz statükocusunuz, dinozorsunuz, dünya değişti nerede kaldınız? Hala (sosyal devlet) diyorsunuz' diyenler çıkabilir. Eğer demin söylediğim noktalarda sosyal devleti savunmak, demokrasiyi savunmak, cumhuriyetin temel ilkelerini savunmak statükoculuksa, CHP ve Samsun Teşkilatı adına söylüyorum biz Türkiye'nin, Cumhuriyetin, laik demokratik sistemin yanındayız. Bu değerlerin yanında olmak statükoculuksa da bizler statükocuyuz."
Koç, "Bir iddia ortaya atıyorum" diyerek Samsun'da CHP'nin Büyükşehir Belediyesi'ni kazanacağını, CHP'ye Samsun'da yaşanan kırık siyasete tanık olanların oy vereceğini sözlerine ekledi.
AYHAN GONCA/İLYAS GÜN - SAMSUN (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2004 Cuma 18:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?