17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Derviş ile CHP arasına türban girdi

İstanbul Milletvekili Kemal Derviş’in türban konusundaki açıklamaları partisi CHP’de rahatsızlık yarattı. CHP MYK üyesi ve İstanbul milletvekili Güldal Okuducu, Derviş’i sert bir dille eleştirdi.

Kemal Derviş’in, "ben başörtüsündense türbanı tercih ederim" sözü partisinde rahatsızlık yarattı. CHP kulislerine, Derviş’in partiden istifa etmeyi planladığına ilişkin iddialar yayıldı. Parti yönetiminde yer alan, Deniz Baykal’a en yakın isimlerden Güldal Okuducu ise, son derece sert bir yazılı açıklama ile Derviş’e yüklendi.

Okuducu: " Ulusal hassasiyetleri yüreklerinde taşımıyorlar"

Okuducu açıklamasında, kamusal alan ve türban tartışmalarına başka cephelerden de destek geldiğini söyledi, Derviş’i "ulusal hassasiyetleri yüreğinde taşımamakla" suçladı.

Okuducu "bunu yapanlar Türkiye’nin laik demokratik bir hukuk devleti olduğu gerçeğini atlıyorlar. Cumhuriyet devrimlerinin özünü bilmiyor, yüreklerinde hissetmiyorlar. Ulusal hassasiyetleri yüreklerinde taşımıyorlar. Ne de olsa bu ülkeyi, bu toprakları pek tanımıyorlar. Amerikan hukukunu iyi biliyor olabilirler ama Türkiye gerçeklerinden ve Türkiye’nin değerlerinden habersizler" dedi.

"Türbanı savunmak cumhuriyet devrimlerini inkardır"

Güldal Okuducu, CHP’nin türbanın kamu alanlarında kullanılamayacağı görüşünde olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının da bu yönde olduğunu belirterek, "Hiç bir CHP milletvekili bugüne kadar herhangi bir biçimde bu temel görüşümüzün değiştirilmesi yönünde bir öneride bulunmamıştır. Bulunamaz da. Eğer bulunuyorsa yanlış yerde duruyor demektir" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, AKP’nin türban bayraktarlığı yaparak iktidara geldiğini savunan Okuducu, sözlerine; "İktidarın değirmenine su taşımak CHP çatısı altında hiç kimseye yakışmaz. Türbanı savunmak cumhuriyet devrimlerini inkardır. Derviş ’ben ilericiyim’ diyor. Acaba hangi sosyoloji öğretisi, türban ve ilericiliği eşdeğer sayar? Gelişmiş demokrasilerin okullarında okuyup, senelerce oralarda en yetkili yerlerde bulunup sonunda bu geri noktaya düşmek, psikanalistlerin incelemesine ihtiyaç gösterecek derecede vahimdir" diye devam etti.

Güldal Okuducu, açıklamasını, "Tüm Atatürk kadınları Kemal Derviş ve düşündeşlerine çıkış kapısını gösteriyor" sözleriyle bitirdi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2004 Cumartesi 14:51:09
Güncelleme :17 Temmuz 2004 Cumartesi 14:54:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?