22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Emekli paşalara denetim yolda

TSK İç Hizmet Yönetmenliği'nde yapılan değişikliklerle, emekli askerlerin görev yaptığı döneme ilişkin açıklama yapmaları ve makale ya da kitap yazmalarına sınırlama getiriliyor. Yönetmeliğe uymayan emekli paşalar askeri sosyal tesislere giremeyecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmenliği'nde yapılan değişikliklerle, emekli askerlerin, görev yaptığı dönemle ilgili açıklama yapmaları, makale ya da kitap yazmalarına kısıtlama getiriliyor. Düzenlemeyle, son aylarda özellikle terörle mücadele konusunda sık sık televizyon programlarına çıkarak açıklama yapan emekli paşaların, askeri sosyal tesislere girmeleri yasaklanabilecek.

Milli Savunma Bakanlığı, TSK İç Hizmet Yönetmeliği'nde 3 maddelik bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete de yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre, emekli subaylar ve generaller görev yaptıkları döneme ilişkin açıklamalarda bulunup, yazı yazarlarsa Genelkurmay Başkanlığı'nca askeri sosyal tesislere geçici veya sürekli olarak girmeleri yasaklanabilecek.

GENELKURMAY UYGULAYACAK

Yönetmelikte, "Kendisine özel bir görev verilmediği halde görevi ve sıfatı icabı muvazzaflık yaptığı dönemde bulunduğu görev ve görev yerleri hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunan, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak açıkça aşağılayıcı söz ve davranışta bulundukları çeşitli komutanlık ve resmî kaynaklardan intikal eden bilgi ve belgelerden tespit edilenlerin orduevleri, askerî gazinolar ve diğer askerî sosyal tesislere girişleri, Genelkurmayca geçici veya sürekli olarak yasaklanabilir" denildi.

EN ÇOK ETKİLENECEK İSİMLER

Yönetmelik değişikliğinden sık sık ekranlara çıkarak terör mücadelesi ve sınırötesi operasyonla ilgili açıklamalar yapan yazdıkları kitaplarla görev yaptıkları döneme ilişkin bilgi veren emekli orgeneraller Kemal Yavuz, Necati Özgen, emekli korgeneraller Hasan Kundakçı, Altay Tokat, emekli tümgeneraller Osman Pamukoğlu, Aziz Ergen emekli tuğgeneral Osman Özbek, emekli Albay Erdal Sarızeybek gibi isimler etkilenecek.

CANLI YAYINDA ASKERİ İTİRAF

1993 -1995 yılları arasında Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı olan Pamukoğlu, son aylarda TV'lerin en çok rağbet ettiği isim oldu. Pamukoğlu katıldığı programlarda PKK ile mücadelede askeri bilgiler verirken, kendi dönemine ilişkin eleştirilerde de bulundu. Pamukoğlu bir programda "Teröristleri sıkıştırdık. Ankara'dan bir telefon geldi. 'Üzerlerine gitmeyin' dendi" dedi. Pamukoğlu 'Unutulanlar dışında birşey yok' adlı kitabında askeri bilgiler vererek terörle mücadelesini anlattı. 2006'da emekliye ayrılan Albay Aziz Ergen de 19 Mayıs 2004'e K. Irak'ın Kokpitepe bölgesinde ABD'li Albay Martin Rollinson'u esir alıp çırılçıplak soyarak çuval olayının rövanşını aldıklarını açıklamıştı. Ergen 'Kirli Yerler İttifakı' adlı kitabında görev yaptığı döneme ilişkin yolsuzluklara yer verdi.

Bombacısı da var, itirafçısı da...

Terörle mücadele konusunda sık sık TV programlarına katılan ve strateji uzmanı gibi değerlendirmelerde bulunan emekli paşalar, icraatlarını anlattıkları kitaplarında da tartışmalı itiraflarda bulundular. İşte o emekli paşalardan birkaçı:

Emekli Korgeneral Altay Tokat bir dergide görev yaptığı dönemle ilgili şu itirafta bulunmuştu: Batıdan gelen memurlar, hakimler işin ciddiyetini anlamıyor. Onun üzerine şunlar bir hizaya gelsin diye evlerine yakın iki yere attırdım.?” Tokat bu açıklamadan sonra 'Bombacı Paşa' olarak anıldı.

1992-1994 yılları arasında Şemdinli'de sınır taburunun komutanlığını yapan Emekli Albay Erdal Sarızeybek, "Şemdinli'de Sınırı Aşmak", "Hesaplaşma" "İhaneti gördüm" adlı kitapları yazdı. Sarızeybek, “Şehrin üzerinde çatışma havası yarattık. Haftada en az bir kez bu uygulama Şemdinli'de yapılır oldu, hem de uzunca bir süre" itrafında bulundu.

Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı 'Tanburalı Paşa' ve 'Güneydoğu'da Unutulmayanlar' adlı kitaplarında OHAL döneminde PKK ile mücadele ve operasyonları anlattı. Kundakçı, törer konusunun işlendiği tartışma programlarının en çok rağbet gören isimlerinden.

Mantıklı bir düzenleme

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu yeni düzenlemenin mantıklı olduğunu söyledi. Kuloğlu'nun görüşleri şöyle: Yadırgamamak lazım. Düzenleme, beyanat vermeyi veya yazmayı yasaklamıyor. Muvazzaflık esnasında çalışılan yerlerle ilgili bilgi vermeyi men etmeye çalışıyor. Ben ayda 30-40 defa televizyona çıkıyorum. Ancak ben ne çalıştığım zamanki bilgileri aktarıyorum, ne de küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeler kullanıyorum. Biliyorsunuz bazıları var "Taburumu aldım, şuraya gittim. Karşıma şunlar çıktı. Komutan böyle dedi " tarzında TSK'ya zarar verecek açıklamalar yapıyorlar.

General giremeyecek mi

Emekli Tümgeneral Osman Özbek, yönetmelik değişikliğinin emekli subayların açıklamalarına engel getirildiğini belirterek, "Böyle bir yönetmelik suçtur" dedi. Özbek değerlendirmesi şöyle: "Vicdanı olan her Türk vatandaşı konuşur ve konuşmaya devam edecektir" diyen Özbek, ortada bir suç varsa tazminat davaları var, ceza davaları var. Böyle bir yönetmeliğe ise gerek yok. Orduevine bir generali nasıl almayacaklarmış. Hangi yetkiyle yapılmış. Mahkeme kararı olmadan böyle bir şey olmaz. Üstelik yazdığınız kitapla sosyal tesisin ne alakası var?"

Ülkenin birliğine kurşun sıkıyorlar

Başbakan Tayyip Erdoğan, 30 Ekim'deki AK Parti Grup toplantısında emekli paşaların televizyon programlarında yaptığı açıklamaları eleştirmişti. Erdoğan "Televizyon televizyon gezenler var ya... Yaptıkları tek iş var tahrik etmek. Bunlar sadece tahrik memuru olarak görev yapıyorlar. İster emekli ister muvazzaf olsun bu ülkenin birliğine beraberliğine saldırmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Televizyon televizyon gezip ülkenin birliğine kurşun sıkanlar karşısında bizi bulacaklar. Bunu böyle bilsinler” demişti.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2007 Pazar 08:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM.ÇAKICI IP: 85.100.4.xxx Tarih : 19.11.2007 21:28:57

YA KİMİN YERİNE KİMİ ALMIYORSUNUZ? 30 SENE AİDAT YATIRMIŞIM BEN. ORDU EVİ BENİM ORDU EVİM SİZE NE OLUYOR? YENİŞAFAK MESAJI BAŞKA YÖNE ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR. HALBUKİ ORDUMUZU RENCİDE ETMEK VE HALKTAN KOPUK GÖSTERMEYE ÇALIŞMAK BU MEDYA GRUBUNUN EN BAŞTA GELEN AMACI. DAHA 5 ÜÇ GÜN ÖNCE (BU SİTEDE DE YAYINLANDI ) ŞÖYLE ŞÖYLE ARAÇ GEREÇ SİLAHIMIZ VAR , AMA ORDU KULLANMIYOR DİYE YAYGARA YAPMADINIZ MI? İRTİCAİ FAALİYETLERİNDEN DOLAYI ORDUDAN İLİŞİĞİ KESİLEN BİRİNİN AĞZINDAN ( BU YÖNÜNÜ GİZLEYEREK ) EMEKLİ ASKER DİYE ORDUMUZUN EN MAHREM BİLGİLERİNİ AÇIĞA SÜRMEDİNİZ Mİ? BU MESAJIN MUHATABI ZAMAN GRUBU VE TABİİ YENİŞAFAK'IN KENDİSİ!... AMA NASIL DA SAPTIRIYORLAR?...