17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İşkenceci asker suçunu itiraf etti


Almanya’nın Mannheim kentindeki bir ABD üssünde, Iraklı tutuklulara işkence ve kötü muamele yapmaktan yargılanan ABD’lı askerlerden Ivan Frederick suçunu itiraf etti.

Frederick’in avukatı Gary Meyers, üste süren davanın son duruşmasında, sanığın Iraklı tutuklulara karşı tutumuyla yasaları ihlal ettiğini kabul ettiğini ve davranışlarının sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Meyers, Frederick’in, işkence yapan diğer arkadaşlarının da davranışlarının sorumluluğunu üstlenmelerini ümit ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz nisan ayında patlak veren işkence skandalına yedi askerin adı karıştı.

İşkence skandalı çerçevesinde suçlanan yedi askerden Jeremy Sivits, 19 mayısta görülen davada suçunu kabul etmiş ve bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Lyndee England adlı kadın askerin ay başında ABD’de başlayan ön duruşmasına ise daha fazla tanığın dinlenmesi için ara verildi.

Iraklı tutuklulara işkence ettiği gerekçesi ile daha önce mayıs ayında bir ABD askeri bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ebu Garib’teki işkence iddialarına bir yenisi eklendi

Irak’ta ABD askerlerinin mahkumalara uyguladığı işkence iddialarına bir yenisi daha eklendi.

Amerikan Washington Post gazetesinde, askeri polislere ait köpeklerin genç ve çocuk yaştaki Iraklı tutuklulara işkence yapmak için kullanıldığı iddiası manşete çıktı.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’ın Ebu Garib hapishanesi işkenceleriyle ilgili yaptırdığı soruşturmaya ilişkin basın toplantısı ise bu akşam yapılacak.

Irak’daki Ebu Garib hapishanesinde yapılan işkencelere dair hazırlanan ordu raporunda askeri polislere ait köpeklerin genç ve çocuk yaştaki tutukluları korkutmak için kullanıldığı iddia edildi.

Washington Post gazetesi ABD’li tümgeneral George R. Fay başkanlığında hazırlanan raporda yeralan iddialarla ilgili ayrıntılara geniş yer ayırdı.

Çocuklara da işkence yapıldı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon kaynaklarına göre, burunlukları çıkarılmış askeri polis köpekleri, aralarında 15 yaşındaki genç Iraklıların da olduğu bir çok kişiyi, birbirlerinin üzerine tuvaletlerini yapmaya zorlamak için birçok kez kullanıldı.

Yeni işkence iddiaları bununla da bitmiyor. Rapora göre tutuklulardan en az birine tecavüz edildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen ve aralarında Pentagon yetkililerinin de bulunduğu bazı kaynaklara göre, Askeri istihbarat yetkilileri bazı Iraklı tutukluların varlığını uluslararası insani yardım kuruluşlarından saklı tuttu.

Raporda Ebu Garib hapishanesindeki işkence olaylarında üst düzey askeri yönetim ve istihbarat yetkilileri komuta zincirine hakim olamamakla ve ihmalkarlıkla eleştiriliyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 22:51:15
Güncelleme :24 Ağustos 2004 Salı 22:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?