19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kıbrıs'ın 66 katı kadar vakıf arazisi işgal altında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 66 katı büyüklüğündeki vakfiyenin işgalden kurtarılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü harekete geçiren hükümet, ilk sonuçları almaya başladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 220 milyon metrekarelik vakıf gayrimenkulüne bugüne kadar işgalciler tarafından hiçbir kira ödenmediğini söyledi.

Şahin, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün işgalcilerle ilgili 35 bini aşkın davası vardı. Bunları bir bir çözmeye başladık. Hedefimiz, 40 trilyon lirayla devraldığımız vakıf kira gelirlerini yıl sonunda 200 trilyon liranın üzerine çıkarmak.” dedi. Türk medeniyet ve kültür tarihinin önemli dinamiklerinden olan vakıflar, yüzyıllar boyunca yardımlaş-ma ve dayanışmanın simgesi olarak günümüze kadar ulaştı.

Asırlardır ayakta kalan Selçuklu ve Osmanlı vakıf eserlerinin envanteri günümüzde bile tam olarak çıkartılamazken çok sayıda vakıf binası da ilgisizlikten yıkılarak yok oldu. Bugüne kadar ayakta kalmayı başaranların birçoğu ise sahipsizlik nedeniyle işgal altında. Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, göreve geldiklerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden envanter istediğini söyleyerek, “Türkiye’de ne kadar vakıf eserinden sorumluyuz diye sorduğumda bununla ilgili tatmin edici bir tablo önüme gelmedi. Hiçbir envanter yoktu.” dedi.

Mehmet Ali Şahin, bakımsızlıktan yıkılan onlarca vakıf eserinin yanı sıra restorasyon ihalesi yapılan; fakat ödenek ayrılmadığı için yüzüstü bırakılmış vakıf mallarının da olduğunu söyleyerek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü sadece kira gelirleriyle çarkını döndüren bir kurum. Tabloya bir baktık kira gelirleri çok az. Ve 35 bine yakın kiracı ile ihtilaf var ve mahkemelik olunmuş. İlk yaptığımız bu ihtilafları ortadan kaldırmak için Vakıf Barışı adını verdiğimiz yasal düzenlemeyi çıkartmak oldu.” dedi. Davalar nedeniyle 15 trilyon liraya yakın kira gelirinin mahkemeler tarafından bloke edildiğine ve kullandırılmadığına dikkat çeken Bakan Şahin, “Davaların kalkmasıyla birlikte bu kaynağı da kullanmaya başladık. Şimdi ilk hedefimiz vakıflardaki kira gelirlerini 5-6 misli artırmak.” diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü devraldıklarında 40 trilyon lira civarında olan yıllık kira gelirlerini ilk aşamada 80 trilyonun üzerine çıkardıklarını, bu yıl amaçlarının bu geliri 200 trilyon liraya ulaştırmak olduğunu söyleyen Şahin, “Bu gelire ulaştığımızda ihalesi yapılmasına rağmen yarım kalan birçok vakıf eserini tamir etme ve eski hüviyetine kavuşturma imkânını elde etmiş olacağız. Bugüne kadar hiç bir gelir elde etmediğimiz yerlerden gelir elde eder olduk. İşgalcilerle önemli kira sözleşmeleri yapmaya başladık.” şeklinde konuştu.

ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 03:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?