18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Merkel 'imtiyazlı ortaklık' önerisinde ısrarlı

BERLİN -  Almanya’da erken seçimin gündeme gelmesiyle birlikte muhalefetteki Birlik Partileri’nin  başbakan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi lideri Angela Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan tutumunda ısrar ediyor.

Protestan Kiliseler Günü çerçevesinde çeşitli etkinliklere katılan Merkel, Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık statüsü verilmesinden yana olduğunu tekrarladı. Ankara’nın tam üyeliğinin AB tarafından hazmedilemeyeceğini savunan Merkel, ancak 3 Ekim’deki tam üyelik müzakerelerinin başlaması kararında, o tarihte kendisi başbakanlık koltuğunda olsa dahi herhangi bir değişikliğin olamayacağını vurguladı.

Birlik Partileri’nin Avrupa politikası sözcüsü Peter Hintze ise Eylül ayındaki erken genel seçimlerin, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bir referanduma dönüşmesi gerektiğini savundu. Hintze, konunun ekonomi ve istihdam piyasanındaki olumsuz tabloyla birlikte Almanya açısından “hayatî öneme sahip olduğunu“ iddia etti. Hintze’nin bu çıkışı, Hür Demokratlar ve Yeşiller tarafından ise sert ifadelerle eleştirildi.

Merkel: Türkiye Kıbrıs tavrını açıklığa kavuşturmalı 

Angela Merkel, "Türkiye’nin 3 Ekim’e kadar Kıbrıs konusunda tavrını açıklığa kavuşturması gerekir" dedi.

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Kıbrıs sorunu konusunda açıklamalarda bulundu.

Merkel, Hannover’de yaptığı açıklamada, 3 Ekim’de başlatılacak müzakerelerden önce Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili tavrı hakkında, “Açıklığa kavuşturulmalıdır” ifadesini kullandı.

Angela Merkel, Türkiye’nin Ermenistan ile “ilişki kurma zamanının geldiğini” de söyledi.


DW TÜRKÇE / AA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 01:47:31
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 01:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?