23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Perver: Tatlıses kıroluk yapıyor

'Kürtlerin Pavarottisi' diye anılan Şivan Perver, Almanya'dan türkücü İbrahim Tatlıses'e gönderme yaptı: "Sesine diyeceğim yok ama bazen kıroluk yapıyor. Şarkılarımı değiştirip yorumluyor, bu doğru değil."

Asıl adı İsmail Aygün olan ve 1955'te Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinin Sori Köyü'nde doğan Perver, Kürtçe konser verdiği için defalarca gözaltına alındı, hakkında 15'in üzerinde dava açıldı. 1976'da Almanya'ya yerleşti ancak eşine oturma izni verilmeyince 1983'te İsveç'ten sığınma talebinde bulundu ve bu isteği kabul edildi. 1986'da Türk vatandaşlığından çıkarılıp İsveç vatandaşı olan Perver hakkındaki davalar zamanaşımından düştü. Geçen yıl İçişleri'nin, yabancılara uygulanan statüde Türkiye'ye girişine izin verdiği Perver, Almanya'nın Frankfurt kentinde dha muhabirine, memleket özlemini anlattı:

"Dünyayı dolaşıyorum, ama ülkem bambaşkadır. Maalesef bugüne kadar Güneydoğu'dan hiçbir belediye başkanı telefon dahi açmadı ama adımı sürekli festivallerinde kullandılar. Bu feodal bir gururdur. Hayalimde bir gün Batman'da ve Diyarbakır'da konser vermek yatıyor. Halkıma kavuşmak, ülkemde özgürce dolaşmak, hizmet etmek, en büyük özlemim. Annemin mezarını bugüne kadar görememenin ıstırabını yaşıyorum. İnsan toprağında olmazsa, rahat edemez. Kürtler Avrupa'da kaybolmaya doğru gidiyor. En güzel topraklarda, yani Mezopotamya'da yaşama gibi güzel imkâna sahipler."

Türkiye'nin AB üyeliği konusuna da destek veren Perver, "Kürtler, AB meselesine çok olumlu bakmalı, artık menfaatleri doğrultusunda düşünmeli. AB, Türkiye için bir dermandır. Atılan adımlar yeterli değil. Hükümet maalesef bu konuda samimi değil. Haftada yarım saatlik Kürtçe yayın tek kelimeyle komedi" yorumunu yaptı.

'Güney ve Kaya anlaşılmadı'

Perver, Tatlıses'e yönelik sözlerini ise Türkiye'deki sanatçıları değerlendirirken dile getirdi:

"Türkiye'de sanatçılar maalesef sosyopolitik, kültürel depresyondan kurtulamadı. Milliyetçilik ruhlarına işlemiş. Bazen insanı düşünmüşler ama menfaat icabı yaklaşmışlar. Geri kalmışlar, cesaretli olmamışlar. Şanar Yurdatapan, Akın Birdal, Ahmet Kaya, İsmail Beşikçi istisna. Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya'yı kimse anlamadı. İbrahim Tatlıses ise kıroluk yapıyor. O kraldır, gerçekten sanatçılık yönü çok iyidir, iyi tenordur. Ama benden izin almadan şarkılarımı Kürtçe söylüyor, değiştiriyor, kıroluk yapıyor. Başka sanatçının yapıtını değiştirmek büyük saygısızlıktır. Hazırladığımız yeni bir projede, Kürt sanatçılarının eserlerini bir arada tutacağız."

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2005 Çarşamba 10:15:58
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 13:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?