20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Siirt'i karıştıran iddia

Siirt'in Pervari İlçesi'nde Belediye Başkanı AKP'li Abdurrahman Dündar'ın, iddiaya göre jandarma komutanlığıyla ilgili olarak, "Askerlerin tepelik alanlara çıkmaları durumunda ilçemiz daha da gelişecektir" dediği internet sitesinde yer alınca ilçe karıştı.

Başkan Dündar, bir derginin internet sitesinde yer alan açıklamasının çarptırıldığını ileri sürerek, "Beni asker düşmanı gösteriyorlar. Haberi yapanları gerekirse mahkemeye vereceğim" dedi.

Merkezi İstanbul'da bulunan `Siirtliler.Net' dergisinin `www.siirtliler.net' adlı internet sitesi, 29 Aralık- 1 Ocak tarihleri arasında manşetini, Pervari Belediye Başkanı Abdurahman Dündar'ın açıklamalarına ayırdı. Abdurahman Dündar'ın, ilçe merkezinde bulunan jandarma komutanlığının, vatandaşların güvenliğini tehdit ettiğini ve ilçenin gelişimini engellediğini söylediği kaydedilen, `Pervari Belediye Başkanı'ndan ilginç açıklama' başlıklı manşet haberde şunlar yer aldı:

"Pervari'nin genel sorunlarıyla ilgili konuştuğumuz Pervari Belediye Başkanı Abdurrahman Dündar ilçenin gelişebilmesi için askerlerin ilçe merkezinin dışına çıkması gerektiğine vurgu yaptı. Dündar, Siirtliler.Net'e şu açıklamalarda bulundu : Jandarma ve Komando bölükleri ilçemizin gelişmesine engel olmaktadır. Askere yakın olan yerlerde vatandaşlarımız çekindikleri için ev yapmak istemiyor. Vatandaşlarımızın güvenliği açısından askeri yerlerin ilçenin dışına çıkmaları gerekmektedir. Askerlerin tepelik alanlara çıkmaları durumunda ilçemiz daha da gelişecektir."

Pervari'de geniş yahkı bulan habere, Başkan Dündar'ı ağır dille eleştiren onlarca yorum yazıldı. Yorum yazanlar arasında 1991 seçimlerinin ardından milletvekili olarak girdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, başındaki sarı-kırmızı-yeşil renkli bağcıkla kürsüde `Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' diyerek Kürtçe yemin eden, terör örgütü PKK ile Abdullah Öcalan hakkındaki düşünceleriyle kamuoyunun büyük tepkisini toplayan Leyla Zana'nın adını rumuz olarak kullanan bir okuyucu da yer aldı. Leyla Zana rumuzlu okuyucu, "Yürrü, sen çıkarsan çok daha iyi olur. Sen kimsin ki askeri kovuyorsun" yorumunda bulundu.

Bu arada Siirt Valisi Necati Şentürk, Pervari Kaymakamı Nurettin Dayan ile il ve ilçedeki askeri yetkililerin Başkan Abdurahman Dündar'ı arayarak haberde yer alan sözleri söyleyip söylemediğini sorduğu öğrenildi.

BAŞKANDAN YALANLAMA

Doğan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Abdurahman Dündar, söz konusu cümleleri sarf etmediğini söyledi. Sözlerinin çarpıtıldığını belirten Başkan Dündar, şöyle konuştu:

"Geçen hafta gazeteci arkadaşlar, Pervari'ye geldi ve benimle röportaj yapmak istedi. Kabul ettim. İlçenin gelirini, geçimini konuşurken, söz Pervari'nin merkezinde bulunan jandarma komutanlığına geldi. Öyle yazıldığı gibi, askerin vatandaşın güvenliğini tehdit ettiğini, ilçenin gelişimini engellediğini, tepelere taşınması gerektiğini söylemedim. İlçemizin dağlarla çevrili dar bir coğrafyaya sahip olduğunu, komutanlığın ilçe dışına taşınması durumunda boşalan alana 5-10 ev daha yapılabileceğini anlattım. 5-10 bina daha yapılması ilçeyi ne kadar geliştirebilir ki? Ha şu doğru; vatandaşlar, komutanlığın etrafında ev yapmaktan çekiniyor. Düşünsenize, dışardan bakıldığında kimin terörist kimin vatandaş olduğu anlaşılmıyor. Teröristlerin askere saldırabileceğinden korkuluyor. Ben böyle bir şey olacağına, olabileceğine inanmıyorum, ihtimal vermiyorum ama vatandaş çekiniyor. Askerin güvenliği olmadan bizim güvenliğimiz olmaz. İlçemizin güneyinde bir komando birliği var. Jandarmanın da daha uygun daha korunaklı bir yere taşınması için geçen yıl Valiliğin talimatıyla, Kaymakamlık ve askeri yetkililerin işbirliğiyle araştırma başlatıldı. Yani jandarmanın ilçe merkezi dışına taşınması fikrini benimseyen yalnız ben değilim. Zaten birçok ilçe merkezinden askeri birlikler taşındı. Tüm bunlara karşın bu kadar önemli ve hassas bir konudan bahsederken çıkan haber beni üzmüştür. Manası saptırılmış ve art niyet taşıyan haber, beni asker düşmanı olarak gösteriyor. Allah'tan beni herkes iyi tanıyor, böylesine sözler sarf etmeyeceğimi iyi biliyor. Haberi yapanlarla görüşeceğim, gerekirse kendilerini mahkemeye vereceğim."

Derginin ve internet sitesinin yetkilileri ise söz konusu haberde yer alan her kelimenin, her cümlenin Başkan Dündar'ın ağzından çıktığını belirtti, "Röportajı ses kaydına aldık. Ses kaydından dinlediğimizi aynen kaleme aldık" dedi.

Basından
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 13:32:13
Güncelleme :3 Ocak 2008 Perşembe 23:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?