17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tüzmen'den Amerika'ya 'fil' benzetmesi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'nin istesek de istemesek de komşumuz olduğunu belirterek, "Büyük devletlerle oynamak fil ile yatmaya benzer. Doğru yerine yatmazsanız filin altında kalırsınız" dedi. Tüzmen ayrıca Türkiye'nin para karşılığında kimseye toprak satmadığını söyledi.
Devlet Bakanı Tüzmen, Gazi Üniversitesi İşletme Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen "İhracatta 2004" toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Gazi Üniversitesi Yüzünci Yıl Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Tüzmen, Türkiye'nin son yıllarda komşuları ile olan dış ticaret ilişkilerindeki gelişmeleri anlatarak, bugün komşu ülkeler arasındaki buzları kırarak gelecekteki nesillere daha güzel ilişkiler bırakmayı hedeflediklerini söyledi. Tüzmen, komşu ülkeler arasında en az 2 milyar dolarlık ticaret hacminin ülkeler arasındaki siyasi ilişkileri kökünden çözeceğini ifade ederek, Türkiye'nin son yıllarda sorun yaşadığı komşu ülkeleri ile ticaret hacmini geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Tüzmen, Türkiye'nin ihracatta 2010 yılı için 100 milyon dolarlık, 2023 yılında ise 500 milyon dolarlık ihracat rakamını hedeflediğini belirterek, ihracat sektörleri ile ilgili değişik benzetmelerde bulundu. Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektörünü etinden ve sütünden yararlanılan bir ineğe, KİT'leri ise et yiyen ancak verim alınamayan köpeklere benzetti. Tüzmen, "Ben tekstil sektörünü etinden sütünden yararlandığımız ineğe benzetiyorum. Bir de sadece et yiyip karşılığında havlayan köpekler var. Bunları da KİT'lere benzetiyorum. Ne etinden, ne sütünden faydalanamazsınız. Bu yüzden bu KİT'leri biran önce özelleştirip kurtulmalıyız. Bunların yanında otomotiv ve beyaz eşya gibi parlayan ve yıldızlaşan sektörler var. Bu sektörleri de desteklemeliyiz" diye konuştu.
Tüzmen konuşmasının ardından toplantıya katılan öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Bir öğrencinin, ABD'nin 'Büyük Ortadoğu Projesi' ile ilgili düşüncelerini sorması üzerine Tüzmen, artık bu bölgede kan dökülmesini istemediğini vurgulayarak, "Siz politik askeri güç olarak bölgenizde söz sahibi olamazsanız 10 bin kilometre uzaktan başkası gelir o boşluğu doldurur" dedi.
Öğrencilerin bu konu ile ilgili ısrarlı soruları üzerine Tüzmen, savaşan ülkelerin ekonomilerinin canlandığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Her ülke kendi geleceğini düşünüyor. Sen yap Büyük Ortadoğu Projesini sen uygula yoksa başkaları gelir uygular."
Tüzmen, istesek de istemesek de artık Türkiye'nin doğu komşusunun ABD olduğunun altını çizerek, "Beğenseniz de beğenmeseniz de artık komşunuz ABD olmuştur. Türkiye'nin bugünkü gücü bellidir. Yani büyük devletlerle oynamak fil ile yatağa girmeye benzer. Doğru yerine yatmazsanız filin altında kalırsınız. Bugün Ortadoğu ve Irak'taki halini görüyorsunuz. Züccaciye dükkanına girmiş bir fil gibi görünüyor."
Bir öğrencinin, "Türkiye neden doğudaki onca başarıya rağmen yönünü batıya çeviriyor. Oysaki doğu bizden bunun karşılığı toprak falan istemiyor. Bizim cebimiz delik olsun ama toprağımızı almasınlar" şeklindeki konuşması üzerine Tüzmen, "Merak etmeyin kimsenin para karşılığı toprak falan verdiği yok. Türkiye ayrıca yönünü hep batıya değil çift başlıklı Selçuklu Kartalı gibi hem doğu hem batıya yöneltmiştir" dedi.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2004 Salı 19:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?