18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Uruguay'dan 40 bin inek ithal edilecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı’nın birlikte yürüttükleri Kırsal Alanda Destak Projesi kapsamında çiftçilere dağıtılacak olan 40 bin inek Uruguay’dan getirilecek.

Devlet Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun mali desteği ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan ’Kırsal Alanda Destek Projesi’ çerçevesinde 20 bin aileye 2’şer adet gebe düve dağıtılacak.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu söz konusu proje için dağıtılacak 40 bin gebe düve için bütçesinden 200 trilyon lira kaynak ayırdı. Gebe düveler il bazında ihale yöntemiyle özel sektörden satın alınacak ve çiftçilere dağıtılacak.

Ancak Türkiye’de çiftçilere dağıtılacak standartlara uygun gebe düve bulunamadığı için özel sektör temsilcileri pazar arayışına girdi. Edinilen bilgiye göre, Uruguay’dan gebe düve ithal etmek isteyen bazı işadamları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Söz konusu başvuruları değerlendiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gebe düvelerin istenilen standartlara uygun olup olmadığını araştırmak üzere bir teknik ekibi Uruguay’a göndermeye hazırlanıyor. Türkiye, ’Deli Dana’ hastalığından dolayı Avrupa’dan canlı hayvan ithalatının yasaklanmasının ardından ABD, Yeni Zellanda, Avusturalya ve Uruguay canlı hayvan pazarları ile ilgili fiyat ve kalite araştırması yaptı.

Yeni Zellanda ve Avusturalya’daki Gebe Düvelerin Türkiye’ye uyum sağlayamaması ve ABD’nin fiyatları yüksek tutmasından dolayı Türk işadamlarına Uruguay canlı hayvan pazarı cazip geldi. ABD hayvan başına 2 bin 400 dolar fiyat verirken, Uruguay’ın bin 600 dolar fiyat vermesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Bakanlıktan Uruguay’a gidecek teknik ekip hayvanların soy kütüklerini ve Türkiye’ye uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını araştıracak. Uruguay’dan gelecek inekler, Kırsal Alanda Destek Projesi için yapılan ihaleler ile çiftçilere dağıtılacak.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2003 Çarşamba 11:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 85.97.114.xxx Tarih : 9.08.2009 23:06:18

NE be İTHAL İNEK? İNEK TÜRKİYE'DE BOL YERLİ İNEK DAĞITIN AİLELERİ YERLİ DÜVE DAĞITIN.ŞİMDİ O AİLELER İTHAL DÜVEYLE ASLA SEVİNEMEZLER ÇÜNKÜ URUGUAY GELİŞMİŞ ÜLKE DEĞİL ÇOK YOKSUL ÇOK FAKİR BİR ÜLKEİNEKLER DE ORAYA UYUM SAĞLAYAMAYACAK BESBELLİ. SİZ AİLELERE YERLİ DÜVE DAĞITMAZSANIZ BAŞINIZA BİR TON İŞ AÇARSINIZ TKİB BAKANLIKLARI SİZE SAYGILIYIM AMA SABRIM TAŞTI

NOT: YORUMUMDA HİÇBİR SAYGISIZLIK UNSURU YOKTUR. İBRET OLSUN Kİ İTHALAT YASAKLANSIN DİYE YORUMUMU YAYINLAYINIZ.