15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Doğaltaş sektöründe ilk on firma

Türkiye, 1980 yılında 2 milyon dolarlık doğaltaş ve mermer ihracatı yaparken, 2006 yılında 1 milyar 27 milyon dolarlık doğaltaş ihracatına ulaştı. İzmir Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı sayesinde doğaltaş sektörü ihracatını her yıl katlayarak arttırdı. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, 2006 yılında sektörün 1 milyar 27 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştığını, son 26 yılda ihracatın 500 kat artış gösterdiğini söyledi. İzmir Marble Uluslarası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı nedeniyle, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği Gala Yemeği'nde konuşan Erdinç, "Doğaltaş sektörü yüzde 98 net döviz girdisi sağlayan bir sektör. Diğer sanayi sektörlerine göre birim yatırım maliyetine göre 8 kat daha fazla istihdam sağlıyoruz. Sektör şu anda 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2010 yılı sonunda sektör olarak 3 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" diye konuştu. Dünya'da doğaltaş ihracat pazarının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu vurgulayan Erdinç şöyle konuştu: "Bu rakamın 2010 yılında 15 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Doğaltaş hijyenik olduğu ve bakteri içermediği için talep görüyor ve her geçen günde bu talep artıyor. Amerikalılar traverten tozunu üzüm bağlarında kullanıyor, biz madenciler çevreciyiz. Aynı zamanda maden araması yaptığımız orman alanlarının en az 5 katı orman alanının oluşturulabilmesi için Maden Arama Ruhsatı alırken ücretler ödüyoruz. Ülkemizin orman varlığının arttırılmasına da katkı sağlıyoruz." dedi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Kurulu Üyesi Ali Kahyaoğlu ise, 25 yıl önce sektöre girdiğinde 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı kimsenin hayal dahi etmediğini söyledi. Kahyaoğlu, "Sektör bu ihracat başarısını kendi gayretleri ile elde etti. Belki kamu yöneticileri alınabilirler ama bu başarıda sektör mensupları dışında kimsenin katkısı olmadı. Bu sektör 2010 yılında kendi çalışması ile dünya lideri olacaktır" diye konuştu. 

Konuşmalardan sonra İzmir'de yerleşik en fazla ihracat yapan 58 firmaya plaket verildi. Öte yandan, kısa süre önce vefat eden Taş Dünyası Dergisi İmtiyaz Sahibi Abdullah Bozkurt'a verilen şükran plaketini oğlu Ersin Bozkurt aldı. 

İLK 10 FİRMA
İzmir'de en fazla doğaltaş ihracatı yapan ilk 10 firma; Ege Jeoteknik Mühendislik, Sondaj, Maden Tekstil Eğl. Turz. İnş. Tic. Ltd. Şti.; Midas Mermer ve Doğaltaş Sanayii Ltd. Şti, Adamer İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti., Koçak Madencilik San ve Tic. Ltd. Şti., Yiğit Mermer Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, İz-Ko İç ve Dış Ticaret Pazarlama Ltd. Şti., Nif Doğaltaş Dış Ticaret Ltd. Şti. Nobel Stones Mermercilik Tic. Ltd. Şti., Metropolis Memmer İthalat İhracat Tic. Ve San. Ltd. Şti. ve Med Sınai Ürünler İthalat İhracat Pazarlama ve Tic. Ltd. Şti. oldu.
iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 09:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?