16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İran'dan gaz kesintisi açıklaması

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Noorani, Türkiye'ye gelen gaz akışının neden durduğunu açıkladı. Noorani, akışın ne zaman normale döneceğini de söyledi:

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmad Noorani, “Parsian Gaz İşletmesinin faaliyete geçtiğinde Türkiye'ye gelen gaz miktarındaki sorunların bir miktarının giderileceğini” açıkladı.

Noorani, yaptığı açıklamada, son haftalarda hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesiyle yaşanan aşırı soğuklar sonucunda, İran'da doğal gaz kullanımının bir anda arttığını kaydetti.

Bu durumun İran'da gaz dağıtım şebekesinde ve ayrıca Türkiye'ye gaz ihracatında sorun yaşanmasına neden olduğunu belirten Noorani, ülke genelinde yaşanan basınçdaki düşüklüğün 3 eyalet, 11 il ve 200'den fazla köyde ve sanayi bölgelerinde doğal gazın kesilmesine neden olduğuna işaret etti.

İran içinde yaşanan bu gelişmelerin Türkiye'ye ihraç edilen gazın geçici olarak durmasına yol açtığını anımsatan Noorani, Parsian Gaz Rafinerisinin işletime açılması için hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini, işletmenin hizmete girmesiyle, Türkiye'ye gelen gaz eksikliğinin bir bölümünün giderilebileceğini kaydetti.
Parsian Rafinerisinin 14 Ocak gününe kadar ilk aşamada 10 milyon ton doğal gaz pompalayacağını, bir sorunla karşılaşılmaması durumunda, bunun günlük 235 milyon metre küpe çıkarılacağını vurgulayan Noorani, “Rafinerinin işletiminin ikinci aşamasına, ilkinden iki hafta sonra geçilmesi bekleniyor. Bu konuda İran ve Türkiye Enerji Bakanları da temaslarını kaybetmiyorlar” dedi.

aa
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 22:46:07
Güncelleme :3 Ocak 2007 Çarşamba 22:48:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?