22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

TOBB: 'Anayasa yeniden yazılsın'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa'nın yapılan ek değişikliklerle yamalı bohçaya dönüştüğünü söyleyip, "yeni bir Anayasa yapılmasının zamanı gelmiştir" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 62'nci seçimsiz genel kurulu, çalışmalarına başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, alkışlar eşliğinde salona birlikte girdi.

TOBB ETÜ'de gerçekleştirilen genel kurula, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, eski İçişleri Bakanı

Abdülkadir Aksu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Genel kurul, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından çalışmalarına başlarken, konuklara “Türkiye Geleceğini İstiyor” temalı bir multivizyon gösterisi sunuldu.

HALK YOLUSZLUKTAN BIKTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomiden çok siyasi öğütler verdi.

Halkın artık yolsuzluklardan bıktığını, bu yüzden de siyasi ve ekonomi alanında yeni reformlar yapılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı konusunda iyi bir sınav verilemediğine dikkat çekti.

Türkiye'de kavgaların giderek büyüdüğünü belirten, Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra şunları söyledi:

"Üzülerek belirtmeliyim ki, Türkiye giderek kamplara bölünmekteri. Dünya litereatüründe benzerine az rastlanan bir yabancı düşmalığı körüklenmektedir. Suçlar cezasız kalmakta, dolayısıyla bu durum adalet sistemini de zedelemektedir. Bu durumda polis ve adalet sistemini güçlendirmeliyiz. Böyle olursa vatandaşın can ve mal güvenliği de sağlanır. Yargı sistemindeki bu aksamalar özel sektörün de en sıkıntılı sorunlarındar biridir. Bir türlü bitmeyen davalar şirketleri zor durumda bırakmaktadır" dedi.

Türk halkının Cumhuriyet'in kazanımından vazgeçmek istemediğini kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Avrupa Birliği'ne üye olsak da olmasak da ekonomi alanında köklü reformlar yapılmalıdır. 2001 bir kriz yaşadık. Şimdi aynı şeyi yine yaşamamalıyız. İçinde bulunduğumuz durum bizler için büyük bir fırsattır" diye konuştu.

Anayasanın çıkartılan ek değişikliklerle yamalı bohçaya dönüştüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, daha sonra şöyle konuştu:

"Anayasa artık miadını doldurmuştur. Çıkartılan ek maddelerle adeta bir yamalı bohçaya dönüşmüştür. Artık yeni bir Anayasa yazılmasının zamanı gelmiştir. Yeni meclisimiz yeni Anayasa'yı katılımcı bir şekilde yeniden hazırlamalıdır. Yeni Anayasa'da modern devlet anlayışı hakim olmalıdır. İş başına gelecek olan yeni hükümetin ilk gümden maddelerini reformlar oluşturmalıdır. Çünkü reformlar yapılmadan her şeyin rayına oturması imkansızdır. Bu yüzden ilk iş reformları düzenleyip hayata geçirmek olmalıdır."

TOBB'da seçim şov

Seçimden önce ilk kez TOBB Genel Kurul'nda bir araya gelen liderler bir birilerini eleştirdi ve seçim vaatlerini sıraladı. İşte o konuşmalar

TOBB'un 62.'inci Genel Kurulu'nda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuştu.

2002 yılında göstergelerin dibe vurduğu, vatandaşların umudunu kestiği bir Türkiye tablosunu devraldıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde karanlıkları aydınlığa, sıkıntıları refaha, dik yokuşları düzlüğe çevirdiklerini belirtti.

Milletin kendilerine tevdi ettiği görevi devralırken, Türkiye'nin büyük potansiyeline, insanın önü açıldığında büyük atılımlar gerçekleştiren dinamizmine ve ülkemizin çok zengin ama çok kötü kullanılmış kaynakalarına güvendiklerini ifade eden Erdoğan daha sonra şunları söyledi:

"Yarınların mutlu, müreffeh ve aydınlık Türkiye'sine doğru adım adım ilerlerken, geleceği güvenle izledik, takip ettik ve sizlerle omuz omuza bu adımları attık. Bugün hep birlikte bütün insanlarımızla aynı duyguda birleşerek parlak bir eser ortaya çıkarmış durumdayız. Bu eser dünyanın giderek daha çok parlayan yıldız ülkesi Türkiye'dir. Sizler de Türkiye'nin dört yılda nereden nereye geldiğini gördünüz. Ekonomik göstergelerini negatiften pozitife çevirdik. Sadece ağır kriz şartlarını ortadan kaldırmadık, Türkiye'nin kayıp yıllarının telafi ettik. Biz TÜrkiye için böylesine olumlu adımlar atarak, bazıları bize "Tu kaka" demişlerdir. Ama kendileri hiç bir proje ve programlar ortaya koyamayanlar. Somut icraatlarla konuşmaya alışık olmayanlar, bizim ortaya koyduğumuz gerçekçi hedefleri yadırgadılar. Şunu yaparsak Türkiye şunu kazanır diyemiyorlar. Somut hedefler ortaya koyamıyorlar."

Göreve geldikleri gün 63.4 olan bileşik faiz oranının şimdi 13-14'lerde olduğunu, yüzde 30 civarında olan enflasyonun tek haneli rakamlarda olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin ihracatı 79 senede 36 milyar dolardı. Bakınız, 4,5 yılda bu ihracatın üzerine 56 milyon dolar koyduk ve şimdi Türkiye'nin ihracatı, 92 milyar dolar olmuştur. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası 79 senede 181 milyar dolardı. Şu anda üzerine 4,5 yılda 219 milyar dolar konarak 400 milyar dolara çıkarttık. 2 bin 600 dolar civarındayken şimdi onu ikiye katladık. Böyle bir tablo var. Bunları biz değil, rakamlar söylüyor. Ama bunları görmeyenler için ben bir şey diyemem. Bunlar durup dururken kendiliğinden olmadı. Bunlar çalışarak oldu, gayretle oldu, bilimle oldu, tecrübeyle oldu ve neticesini aldık.

Konuşmasında 22 Temmuz seçimlerine de değinen Erdoğan, bu konuda ise şöyle konuştu:

"Önümüzdeki yeni bir seçim var. İnanıyorum ki ülkemizin istikrarı, değişimi ve devamı için bu seçim çok önemlidir. Ben şuna inanıyorum. 23 Temmuz sabahı sandıktan iktidar değil, istikrar çıkacaktır. Halkın iradesini hiçe sayıp gerekli kurum ve kuruluşlara tevdi edenler, 22 Temmuz'de hesap vereceklerdir."

TOBB'un 62. Genel Kurulu sona erdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), TOBB ETÜ'de gerçekleştirilen 62. seçimsiz genel kurulu sona erdi.

Genel kurulun öğleden sonraki bölümünde, mevzuat, ekonomik raporu inceleme, dilekleri inceleme, AB uyum komisyonu, dış ilişkiler, vergi, ekonomi politikası ve basın yayın komisyonları sunuşlarını yaptılar.

Hesapları İnceleme Komisyonu'nun sunuşundan sonra 2005-2006 bütçe dönemi Nisan ve Mayıs 2006 ayları harcamaları ve kesin hesabı, 01.06.2006- 31.12.2006 7 aylık bütçe dönemi harcamaları ve kesin hesabı ile 01.01.2008- 31.12.2008 dönemi 12 aylık bütçe teklifi onaylandı.

Faaliyet raporunun müzakeresi ve onaylanmasının ardından genel kurul, çalışmalarını tamamladı.





ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 12:04:56
Güncelleme :27 Mayıs 2007 Pazar 15:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?