19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Türkiye, cari açıkta dünya 7.'si

IMF’nin tahminlerine göre Türkiye, bu yıl milli geliri beş kat daha büyük olan İtalya kadar bir cari işlemler açığı verecek. Milli gelir açısından dünyanın 20’nci ekonomisi olan Türkiye cari işlemler açığı bakımından ise 7’nci sırada yer alıyor.


TÜRKİYE bu yıl kendi rekorunu kıracağı cari işlemler açığında, dünyanın dev ülkeleriyle yarışıyor. Milli gelir büyüklüğü açısından 20’nci sırda bulunan Türkiye, IMF’nin tahminlerine göre milli geliri beş kat daha büyük olan İtalya kadar cari işlemler açığı verecek. Hatta Türkiye’de yapılan tahminlere göre ise İtalya’yı da geride bırakacak.

181 ÜLKE İÇİNDE:

Uluslararası Para Fonu IMF’nin 181 ülke için yaptığı tahminlere göre Türkiye bu yıl 25.5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi beklenen cari işlemler açığıyla, 25.6 milyar dolarlık açık vermesi beklenen İtalya’nın hemen altında 7’nci sırada olacak. Ancak temmuz sonu itibariyle son bir yıllık dönemde 29.6 milyar dolar olan açığın, bu yıl sonunda 25.6 milyar dolara kadar inmesi, bu yılın ağustos-aralık dönemindeki toplam açığın 4.8 milyar dolarda kalmasına bağlı bulunuyor. Geçen yılın son beş ayında Türkiye 8.8 milyar dolarlık cari işlemler açığı vermişti. Bu yılın ilk yedi ayında yüzde 46 oranında büyüyen cari işlemler açığı, kalan beş ayda geçen yılla aynı kalsa bile açık 29.6 milyar dolar olacak ve Türkiye İtalya’yı da geride bırakarak dünyanın 6’ncı en yüksek cari açığını veren ülkesi olacak.

İTALYA İLE AYNI:

Türkiye’nin bu yıl milli gelirinin 378 milyar dolar, İtalya’nın gelirinin ise 1 trilyon 841 milyar dolar düzeyinde bir noktada oluşması bekleniyor. Buna göre Türkiye ekonomisi kendisinden beş kat daha büyük bir ülke olan İtalya kadar bir cari açığı finanse etmek zorunda kalacak. IMF’nin 25.5 milyar dolar olan ve Türkiye’deki tahminlerin oldukça altında kalan cari işlemler açığı GSMH’nin yüzde 6.7’si oranında bir büyüklük oluşturuyor. Türkiye’de yapılan tahminler ise yüzde 7’nin üzerine işaret ediyor.

EN YÜKSEK AÇIK ABD’NİN:

Bu yıl 181 ülkeden 103’ü cari işlemler açığı verecek. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da en fazla açığı 869.1 milyar dolarla ABD’nin vermesi bekleniyor. ABD bu haliyle diğer 102 ülkenin neredeyse iki katı bir cari açığı finanse edecek. ABD dışındaki 102 ülkenin cari işlemler açıklarının toplamının 478 milyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 13.3 trilyon dolarlık bir milli geliri bulunan ABD’nin cari işlemler açığının milli gelirine oranı ise yüzde 6.6’yla Türkiye’nin altında yer alıyor. Cari işlemler açığında ABD’yi bu yıl 100.6 milyar dolarlık bir açık vermesi beklenen İspanya izliyor. Milli geliri 1 trilyon 217 milyar dolarla Türkiye’nin üç katından fazla olan İspanya’nın cari açığının milli gelirine oranı ise yüzde 8.3’le Türkiye’nin üzerinde bulunuyor. Türkiye’nin cari açık liginde birlikte oynadığı ülkelerden birini de 2 trilyon 357 milyar dolarlık bir ekonomi olan İngiltere oluşturuyor. İngiltere bu yıl 55.9 milyar dolara yükselmesi beklenen cari açığıyla en fazla açık veren ülkeler sıralamasında üçüncülüğünü koruyacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 02:57:52
Güncelleme :18 Eylül 2006 Pazartesi 07:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?