30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Türkiye ekonomisi kale gibi sağlam

BAKAN ÇAĞLAYAN'IN MUŞ GEZİSİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin kale gibi sağlam olduğunu belirterek "Bugün Türkiye, dünyada kıskanılacak seviyede siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış olan bir ülkedir" dedi.

İki günlük gezi kapsamında Muş'ta bulunan Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, Muş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) düzenlenen toplantıya katıldı. Düzenlenen toplantıya Bakan Çağlayan'ın yanı sıra, Vali Ali Çınar, AK Parti Milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ile iş adamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Şihmus Sinecem, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Sanayicilerin isteklerine de değinen Başkan Sinecem, bu isteklerin yerinde getirilmesi halinde yatırımların artacağını kaydetti.

Toplantıda işadamlarına hitap eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye'nin kendisine has özellikleri olan ve siyasi istikrarı olan bir ülke olduğunu belirtti. Avrupa'nın birçok ülkesinde siyasi istikrarsızlığın olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Türkiye'de ise güçlü bir siyasi iradenin mevcut olduğunu kaydetti. Türkiye'de kişi başına milli gelirin 10 bin dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan; "Türkiye dünyada nüfusu 70 milyonun üzerinde ve kişi başına geliri 10 bin dolar olan 6 ülkeden bir tanesidir. Kişi başına gelir ülkenin nüfusuyla çok önemlidir. Nüfus arttıkça kişi başına geliri yüksek düzeye getirmek daha zordur. Bugün Türkiye siyasi istikrarıyla, hükümetimizin gerçekleştirmiş olduğu ekonomik istikrarla bunu gerçekleştirmiştir. Bunları yapmış olan bir Türkiye, siyasi irade ve özel sektör vasıtasıyla 2023 yılına gelinceye kadar hedeflerine bir bir ulaşacaktır. Tüm ekonomik gelişmeleri takip ediyoruz. Bugün Türkiye, dünyada kıskanılacak seviyede siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış olan bir ülkedir" dedi.

 

"EKONOMİMİZ KALE GİBİ BİR YAPIYA SAHİP"

Türkiye ekonomisinin kale gibi sağlam bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Türkiye, bugün 9 yıllık süre içerisinde Sayın Başbakanımızın liderliğinde, hükümetimizin gerçekleştirmiş olduğu önemli çalışmalarla ekonomisi kale gibi olan bir yapıya geldi. Dünyanın en büyük problemi işsizlik meselesidir. Çünkü 2009 küresel krizinde dünyanın başına böyle bir bela açmıştır ve dünyanın birçok ülkesinde işsizlik meselesi o ülkelerin en büyük, en öncelikli problemleri haline geldi. Böyle bir ortamda, Türkiye gibi dinamik ve genç nüfusu olan ve işgücüne, çalışma hayatına her sene 800 bin insan katılan ülkemiz son açıklanan verilere göre işsizliği tek haneye indirmiştir. Bu hükümetimizin zamanında almış olduğu tedbirler ve vermiş olduğumuz desteklerin teşviklerin iyi şekilde yansıması ve siyasi istikrarın görüntüsüdür. Bunlar siyasi istikrar sonucunda olmuştur" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE, HOVARDALIĞIN BEDELİNİ ÖDEYECEKTİ"

2001 ekonomik krizine de değinen Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: "2001 yılında Ankara Sanayi Odası Başkanıydım. İş adamları, oda başkanlarımız neredeyse Başkanlığa yürüyecek duruma gelmişti. Siyasi istikrarın olmadığı, kasaların fırlatıldığı bir dönemdeydik. O zaman Başbakanın ve Başbakan yardımcılarının birbirlerine bakışlarında, sabah kalkış saatlerinden, merdivenden iniş çıkışlarına varıncaya kadar hareketleri izlenir ve bunlar borsada döviz piyasalarını, faizleri fevkalade etkilerdi. Siz bakmayın anayasa kitabının fırlatılmasına. Balon zaten patlamıştı, kaçınılmaz hale gelmişti. Çünkü Türkiye yıllarca ekonomi konusunda yapmış olduğu hovardalığın bedelini bir şekilde ödeyecekti. Türkiye'de o gün bütçe açıkları yüzde 15'ler seviyesindeydi. Türkiye'de o gün iç ve dış borçların toplamı, yani kamu borcu milli gelirin yüzde 75'ine yakın seviyeye gelmişti. Böyle bir yapıda ekonomik bir işlem yürütmek asla mümkün olmazdı. Böyle yapıların olduğu bir ülkede istikrarın sağlanması asla mümkün olamaz. Türkiye böyle bir yapıdaydı. Siyasi istikrarsızlığın yoğun yaşandığı bir dönemdeydi. Türkiye artık bu konuları aşmıştır ve cumhuriyet tarihinde ender görülen bir destekle milletimiz her seçimde AK Parti'ye olan desteğini daha fazla arttırmıştır".

 

"BİRÇOK ÜLKEDE CİDDİ KRİZLER YAŞANIYOR"

Dünyanın birçok ülkesinde çok ciddi krizler yaşandığını belirten Bakan Zafer Çağlayan, "Şu anda dünyanın birçok ülkesinde çok ciddi krizler yaşanıyor. Avrupa'nın sarsılmaz denen kale gibi ülkeleri yaprak dökümü yaşıyor. Bazı ülkeler iflasın eşiğinde ve ülkelerde iç barış, huzur bozulmuştur. Bunu önceki yıllarda biz de gördük. Bu ülkelerin başını ağrıtan en büyük bela kamu borçlarının ve bütçe açıklarının yüksek olmasıdır. Bugün Avrupa Birliği Maastricht Kriterleri ekonomik anayasa gibidir ve ülkelerin

ekonomik parametrelerini ortaya koyar. Bu kriterlere göre Avrupa Birliği ülkelerinin iç ve dış borçlarının toplamı milli gelirin yüzde 60'ından fazla olmamalı. Yunanistan'da bu rakam yüzde 140'lar civarındadır. İrlanda'da yüzde 800, İtalya'da, Portekiz'de, İspanya'da yüzde 120'ler seviyesindedir. Bugün kriz yaşayan ülkelerin hepsinde ciddi manada borçluluk problemleri yatmaktadır. 2002 yılında Türkiye'nin iç ve dış borcunu toplamı milli gelirin yüzde 75'iyken bugün yüzde 40'lar seviyesine inmiştir. Ülkenin genç, dinamik ve kale gibi olmasının nedeni budur" dedi.

Bu yıl bütçe açığı hedeflerinin ysk problemi işsizlik meselesidir. Çünkü 2009 küresüzde 2'ler civarında olduğunu ifade eden Çağlayan, bunun Avrupa Birliği Maastricht Kriterleri'nin daha altında bir rakam olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Çağlayan, toplantının ardından Berce Beraberce Tarım İşletmeleri'ne geçti.

BAKAN ÇAĞLAYAN'IN MUŞ GEZİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2011 Salı 17:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?