19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Lübnan için tercih Arapça

Türk barış güçüHükümetin Lübnan’a asker gönderme kararını vermesinin ardından Silahlı Kuvvetler’de hazırlıklara hız verildi. Lübnan'a gidecek askerler Arap kökenli ve Arapça bilenlerden oluşacak. Silahlı Kuvvetler’in uluslararası barış gücü operasyonları için görevlendirdiği Ankara’daki 28. Mekanize Piyade Tugayı, Lübnan’daki olası görevlere uygun güç oluşturma çalışmalarını ve buna bağlı eğitimi başlattı. AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, 5 Eylül'de TBMM'den tezkere çıktığı takdirde Lübnan'a gönderilecek asker ve askeri malzemelerin Kilis üzerinden taşınabileceğini, karayolu veya demiryoluyla yapılacak sevkıyat için en uygun yerin Kilis olduğunu söyledi.

Lübnan hazırlığı

Görevin bir Ortadoğu ülkesinde olması nedeniyle özellikle Arapça bilen ya da Arap kökenli askerler tercih ediliyor.

Askerliğini diğer birliklerde yapan bu niteliklere uygun askerler, diğer adı Barış Tugayı olan 28. Mekanize Tugay’a çağrılıyor.

Birliğin subay ve astsubay heyetinde de Arapça bilenlere öncelik verilecek. Böylelikle Güney Lübnan’da görev alacak birliğin yerel halkla daha kolay iletişim sağlaması hedefleniyor.

Tugayda verilen eğitimde özellikle yerel halkın örf ve adetleri, kültürel değerleri, bölgenin dini ve etnik yapısı gibi bilgiler veriliyor. 

Lübnan üssüLübnan üssü Kilis

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, 5 Eylül'de TBMM'den tezkere çıktığı takdirde Lübnan'a gönderilecek asker ve askeri malzemelerin Kilis üzerinden taşınabileceğini, karayolu veya demiryoluyla yapılacak sevkıyat için en uygun yerin Kilis olduğunu söyledi. 

Kara, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu'ya açılan Çobanbey Tren İstasyonu'nun 1980 yılından sonra tekrar faaliyete geçmesi için büyük uğraş verdiklerini ifade ederek, "Bir yandan atıl durumdaki tren istasyonunun tekrar faaliyete geçirilmesi için çalışırken, bir yandan da Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olan Öncüpınar Sınır Kapısı'nda çalışmalar yaptık. Gerek Çobanbey, gerekse Öncüpınar, Ordadoğu'ya açılan önemli kapılarımızdır. Çobanbey Tren İstasyonu'nun faaliyete geçmesi ve binalarının temel atma töreni, Meclis'te görüşülecek tezkere nedeniyle 5 Eylül'den 12 Eylül tarihine ertelendi" dedi. 

Çobanbey Tren İstasyonu'nun önemine de değinen Kara, "Ortadoğu'ya açılan iki demiryolundan biri Kilis'in Çobanbeyli Tren İstasyonu, diğeri ise İslahiye Tren İstasyonu'dur. İslahiye Tren İstasyonu ile Suriye'nin Meydan-I Ekber Tren İstasyonu arasında 15 kilometrelik yokuş ve engebeli arazi vardır. Bu nedenle tank gibi ağır yüklerin Çobanbey üzerinden gitmesi daha uygun olur. Öncüpınar Sınır Kapısı zaten 24 saat açıktır. Cilvegözü Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa kapatılmasından sonra Ortadoğu'ya gidecek olan tüm TIR ve kamyonlar, Öncüpınar üzerinden gitmektedir" diye konuştu. 

Kara, tezkerenin TBMM'de onaylanması halinde Lübnan'a gönderilecek asker ve askeri malzemelerin karayolu ve demiryoluyla taşınacağı en uygun yerin Kilis olduğunu belirtti. Bu arada, Lübnan'a asker gönderilmesi gündeme gelince Genelkurmay Başkanlığı'ndan uzman bir ekibin Çobanbey Tren İstasyonu'nda incelemelerde bulunduğu ileri sürüldü.

NTV/İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 17:35:16
Güncelleme :30 Ağustos 2006 Çarşamba 18:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?