30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

10 milyon yıllık mastadon fosili bulundu

Burdur'un Kemer ilçesinde yapılan 3. dönem kazı çalışmalarında 6 ile 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Filin atası olarak bilinen Mastadon fosilleri bulundu.

Elmacık köyü Ardıç Tepe ve Gökyer mevkiinde yapılan Mastadon fosili kazısı 3. dönem çalışmaları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman başkanlığında, Sosyal Bilimler Öğretmenliği Bölümünden 12 öğrenci ile başladı.

21 gün süren çalışmalarda 6 ile 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Mastadon'lara ait iki bacak kemiği, bir kürek kemiği ve birçok küçük parçalar bulundu. Geyiklere ait 2 metre ve bir metre uzunluğunda iki diş bulundu. Bunun yanında çeşitli hayvan fosilleri, atların atası olarak bilinen hipparion kalıntıları bulundu.

Çalışmaların titiz bir şekilde yapıldığını kaydeden Öğretim Üyesi Kahraman, "Çalışmalarımız itinayla yapılıyor. Öğrencilerimiz kazı işlemlerini çok dikkatli bir şekilde yapıyorlar. Geçen yıl Mastadon'ların burada da yaşadığını kanıtlamak istedik ve bulduğumuz fosillerle bunu kanıtlamaya çalıştık. 6 ile 10 milyon yıl yaşında olduğunu tahmin ettiğimiz Mastadon'lar Burdur çevresinde de yaşamıştır. Dünyada Çin'de bulunmuştu biz de geçen yılki çalışmamızda, Çin'de bulunan fosilden daha eski bir fosil bulduk ve bu hayvanların Türkiye'de de yaşadığını gördük. Mastadon'nun dünyada dev hayvanlar arasında yer aldığı tahmin ediliyor. Geçen yılki kazı çalışmalarında bir Mastadon'un yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 100 kilogram ağırlığında savunma dişi bulunması, bu hayvanın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Kısa bir çalışma sürecinde bir çok kalıntıyı bulduklarını ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Kahraman, 21 günlük kazı çalışmasının Salı günü biteceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 09:29:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?