26
Mayıs
2024
Pazar
MEDYA

İsrail basınından ülkesine uyarı

İsrail’i basını uyardı: Ermeni kartı kullanmayın

İsrail basınında, Türkiye ile gergin ilişkilerin, son günlerde patlak veren çirkin gelişmeler ışığında daha da bozulduğu değerlendirmesi yapıldı, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi ve Dışişleri Bakanlığı’nın çıkışları ’çok çirkin’ olarak nitelendirilerek, ağır eleştirilerde bulunuldu.

Haaretz Gazetesi’nde yayınlanan ’Ahlakın olumsuz kullanılması’ başlıklı başyazıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mizrahi’nin, Türk Başbakanı’na sözlü saldırıda bulunarak, Türkiye’nin geçmişte işlediği bazı suçları hatırlattığına dikkat çekilirken, "Bir asker olarak General Mizrahi’nin görevi, ne İsrail’in dış politikasını yönlendirmek ne de başka ülkelerinkini değerlendirmektir. Ancak daha da vahimi, bir stratejik müttefiki kınama ve ahlaki öğüt verme özgürlüğünü kendisinde bulması ve böylece İsrail ile Türkiye ilişkilerini bozmasıdır" denildi. Gazete, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili kartı ortaya koyarak, bunu Türkiye’yi cezalandırmak için kullanmaya çalıştığını da öne sürdü. Gazetenin başyazısında, şöyle denildi:

Türkiye en önemli müttefik

"İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Başbakanı’nın İsrail politikasına ilişkin sert sözlerinin bir tepki ya da en azından böyle bir tehdidi gerektirdiğini düşünmüş olmalı. Tartışma konusu Ermenilerin soykırıma mı, katliama mı uğradıkları değil. Tarihi yeniden incelemek ve değerler temelinde bir yargıda bulunmak bizim için ahlaki bir yükümlülüktür. Eleştirinin asıl hedefi, sonuçları itibariyle İsrail’de de tartışma konusu olan askeri operasyonun kınanmasında sarf edilen hakaretamiz sözler nedeniyle, İsrail’in Ermeniler konusunu Türkiye’yi cezalandırmak için siyasi bir yol olarak kullanmaya çabalamasıdır."

Başbakanı İsrail’in izlediği politikalar konusunda her zaman anlayış göstermese ve hatta hakaretamiz ifadeler kullanmış olsa da, Türkiye’nin İsrail’in en önemli müttefiki olduğu vurgulanan yazıda, "Dolayısıyla, Dışişleri Bakanlığı’na düşen, bu krizi dondurmak ve ilişkileri normal rayına oturtmaktır" ifadesi kullanıldı. İsrail Dışişleri’nin, Ermeni meselesi konusunda bir tutum belirleyecekse, bunu daha uygun bir zamanda yapması ve tehditler için bir yol olarak kullanmak yerine, moral değerlere dayanarak belirlemesi gerektiği ifade edilen yazı şöyle son buldu: "General Mizrahi’ye gelince, belki Genelkurmay Başkanı’nın, astlarının yetkilerini aştığını kendilerine hatırlatması gerekir. Başka bir zamanda yapmış olsaydı, General Mizrahi’nin yorumları nedeniyle görevinden alınması beklenirdi."
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 01:03:27
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 01:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?