26
Mayıs
2024
Pazar
MEDYA

RTÜK son kararını verdi!

RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın görevlerinden düşürülmesine gerekçe olacak bir durum olmadığına oy çokluğuyla karar verildiği açıklandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ın RTÜK üyeliğinin düşürülmesi için 3 CHP'li üyenin verdiği önerge, RTÜK'ün toplantısında yapılan oylama sonucunda 3'e karşı 5 oy çokluğu ile reddedildi.

RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın üyeliğinin düşürülmesi konusunun görüşüldüğü toplantı sona erdi. Toplantı sonrasında bir açıklama yapan RTÜK Başkan Vekili Abdülvahap Darendeli, yapılan oylama sonucunda Akman'ın üyeliğinin düşürülmesi tabelinin reddedildiğini açıkladı. Bugün yapılan toplantıya ilişkin bilgi veren Darendeli, "Bir sürü dosyamız vardı. O dosyaları sonuçlandırdık" dedi. İlk olarak radyo ve televizyon kuruluşlarının reklam ihlalleri ile ilgili 3 büyük dosyayı görüştüklerini belirten Darendeli, "150 kuruluş hakkındaki ihla dosyalarını sonuçlandırdık. Küresel kriz ve reklam pastasındaki gelirlerin daralmasını göz önünde bulundurarak, kuruluşlar hakkında hiç ayrım yapmaksızın, bunu bir müjde olarak alabilirsiniz; RTÜK tarihinde ilk defa tümü hakkında hiçbir istisna gözetmeksizin ve ayrım yapmadan müeyyide uygulanmasına gerek olmadığına karar verdik" dedi.

RTÜK Başkanı Akman'ın üyeliğinin düşürülmesine ilişkin talebin toplantısının son gündem maddesinde ele alındığını anlatan Darendeli, "Sayın Zahid Akman 3984 sayılı kanunun 9. maddesinin son fıkrası gereğince, görevden çekilmiş sayılmasını gerektirecek işlem ve eylemler olduğu iddiasıyla 3 üst kurul üyesi arkadaşımızın dilekçesini görüştük. O dilekçeyle ilgili 19 Eylül'de de aynı konu gündeme gelmişti. Dilekçe sahipleri aynı arkadaşlardı. Bugün gelişen yeni olaylar karşısında yeni bilgi ve belgeler olduğu iddiasıyla arkadaşlarımız konuyu yeniden gündeme getirdiler. Bu dilekçenin işleme koyulup koyulmayacağını oyladık. Oy birliği ile gündeme aldık. Sayın Akman, toplantının bu bölümüne kendi isteği ile katılmadı. Dilekçeler iki bölümden oluşuyordu. Dilekçe sahiplerinin iddia ettikleri yeni delil ve belgelerin RTÜK Başkanı'nı görevden almaya yeterli olmadığına, yönetmeliğimizin 18. maddesi gereğince daha önce görüşülen ve karara bağlanan husus doğrultusunda yeniden bir karar alınmasına gerek olmadığına karar verilmiştir" diye konuştu. Darendeli kararın 3'e karşı 5 oyla alındığını belirterek, bu kararda yargı yolunun da açık olduğunu söyledi.

RTÜK Üyesi Şaban Sevinç de, yargı yoluna başvurup başvurmayacakları ile ilgili bir soru üzerine, bu konuyu görüşeceklerini söyledi. Sevinç, "RTÜK Başkanı'nın bir medya kuruluşunun ortağı olması, hem yasaya aykırı hem de etik değildir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 21:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?