25
Mayıs
2024
Cumartesi
MEDYA

RTÜK'te yandaş medya kavgası

Özel TV’lerin seçim döneminde adil ve tarafsız yayın yapması amacıyla YSK tarafından alınan bir karar, RTÜK’te tartışmaya neden oldu.

RTÜK’ün üç üyesi, ‘’YSK’nın kandırıldığı’’ gerekçesiyle başvuruda bulundu. RTÜK’ün ulusal kanalları YSK’ya bildirirken, ‘’Yandaş medyayı kolladığı’’ ve bu nedenle bazı kanalların ulusal kapsamda oldukları halde, YSK’ya bildirilmeyerek, yayın ihlali durumunda cezadan kurtarılmak istendiğini öne sürdüler.

HANGİLERİ ULUSAL?
YSK bir süre önce RTÜK’e yazı yazarak hangi TV’lerin ulusal yayın yaptığını sordu. RTÜK Başkanlığı da KRAL TV, SHOW TV, TV 5, CİNE 5, KANAL D, TNT, CNBC-e, FLASH TV, FOX TV, ATA TV, STAR TV, HABERTÜRK TV, MELTEM TV, TV 8, TV NET, NTV, STV, TEMPO TV, ATV ve KANAL 7’nin ulusal kanal olduğunu bildirdi. YSK da buna ilişkin karar alıp Resmi Gazetede yayınladı.

‘’SİZİ KANDIRDILAR’’
Ancak bu karara RTÜK’ün üç üyesi Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak itiraz ederek, Kanal 24, TGRT, Ülke TV gibi kanalların da siyasi içerikli yayın yaptıklarını ve ulusal kanal kapsamına alınmayarak yasa gereği, seçim yasaklarını ihlal durumunda daha az ceza ile kurtarılmasının amaçlandığını savundular. RTÜK’ün üç üyesi , YSK’ya yaptıkları başvuruda şöyle dediler:

KANAL 24 HER YERDEN İZLENİYOR
‘’Ülke geneline yayın yapan televizyonlar arasında yer almayan ancak ülkemizin tamamına uydudan yayın yapan RTÜK’ten lisanslı çok sayıda televizyon bulunmaktadır. Çoğunlukla siyasal içerikli haber yayıncılığı yapan CNN Türk, TGRT Haber, SKY Türk, Ülke TV, Haber S, Kanal 24, Ses TV, Kanal A, Mehtap TV, YSK kararı ile ülke geneline yayın yapan kuruluşlar kapsamına alınmamış bulunmaktadır.

Bu televizyon kuruluşları Edirne’den Van’a, Sinop’tan Antalya’ya kadar ülkemizin dört bir yanından çanak antenle izlenebilmektedir ve bu kapsamıyla ülke çapında yayın yapan televizyon kuruluşlarıdır.

Yapılan ölçümler Türkiye’de halkın yüzde 50’sinin televizyonu çanak anten aracılığıyla uydu yayınlarından izlediğini göstermektedir.Seçim döneminde tarafsız ve adil yayın yapılmasının sağlanması ve bu çerçevede denetleme görevinin eksiksiz yapılabilmesi amacıyla bu televizyonların da ülke geneline yayın yapan televizyonlar kapsamına alınması gerekmektedir’’

Yasa gereği seçim döneminde taraflı yayın yapan ve bir siyasi parti ya da adayı destekleten TV kuruluşlarına YSK tarafından ‘’Ekran karartma’’ dahil çeşitli cezalar uygulanıyor. Ancak bu yaptırın hitap ettiği kişi sayısı nedeniyle ulusal kanallara daha ağır, yerel kanallara ise daha yumuşak uygulanıyor.

RTÜK’ten bildirilen ve YSK tarafından onaylanan liste değişmediği taktirde, ‘’Yerel kapsamda değerlendirilen’’ Kanal 24, Haber S, Ülke TV gibi iktidara yakın kanallar kanallar seçim dönemindeki ihlallerden dolayı ‘’uyarı’’ gibi cezalar ile kurtulabilecek.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 17:52:04
Güncelleme :14 Ocak 2009 Çarşamba 17:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?