29
Mayıs
2024
Çarşamba
MEDYA

TRT'den İsmet İnönü belgeseli

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 35. yılında yıl dönümünde TRT tarafından hazırlanan belgeselle anılacak.

Yapılan açıklamaya göre, yapım ve yönetimini Deniz Çubukçu Yazıcı'nın gerçekleştirdiği belgeselde, İsmet İnönü'nün yaşamından kesitlerin yanı sıra “asker ve siyasi kimlikleri” ele alınıyor.

“Türkiye'nin, tutsaklıktan bağımsızlığa, ümmetten millete, saltanattan Cumhuriyet'e geçişinde İnönü'nün rolünün” de aktarıldığı belgeselde, Türk siyasal hayatının dönüm noktalarına değiniliyor. Çalışmada, ayrıca İsmet İnönü'nün 2. Dünya Savaşı'nda izlediği politikaya, demokrasiye geçiş sürecindeki çabalarına, ihtilal, iktidar ve muhalefet dönemlerine yer verilirken İnönü'nün kişiliği ve ailesine verdiği önem ile zevkleri, ilgi duyduğu alanlar da anlatılıyor.

İsmet İnönü belgeselinin çekimleri, 2008 yılı Haziran ve Temmuz aylarında yapıldı. Belgeselde, ailesinin yanısıra İsmet İnönü'yü tanıyan pek çok siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve sanatçı ile röportajlara da yer verildi.

İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, TBMM Eski Başkanı Ferruh Bozbeyli, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, piyanist İdil Biret ve keman sanatçısı Suna Kan, gazeteci-yazar Oktay Ekşi, Kanal B Genel Müdürü Nahit Duru, eski CHP Milletvekili Ertoz Vahit Suiçmez, ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Başkent Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ünsal Yavuz ve Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Heper, tarih uzmanları Prof. Dr. Şerafettin Turan ve Prof. Dr. Hamza Eroğlu ile röportajlar yapıldı.

Belgesel için geniş bir arşiv çalışması yürütülürken İnönü Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve fotoğraf sanatçılarının arşivlerindeki belgelerden de yararlanıldı.
TRT arşivlerindeki 50 bandın incelendiği belgeselde, İsmet İnönü'nün, yaşanan olaylara ilişkin yorumları yansıtıldı. Ayrıca 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski Başbakan Bülent Ecevit'in arşiv röportajlarına da yer verildi.

İsmet İnönü belgeseli 25 Aralıkta, saat 21.10'da TRT 2'de yayımlanacak.

aa
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 00:19:38
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 20:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?