30
Mayıs
2024
Perşembe
MEDYA

WAN'dan Erdoğan'a uyarı

Dünyanın en önemli gazetecilik kuruluşu Dünya Gazeteler Birliği ve Dünya Editörler Birliği, Başbakan'dan Doğan Grubu'nu hedefleyen tehditlerini hemen geri çekmesini ve basın özgürlüğüne olan bağlılığını kamuoyu önünde açıklamasını istedi

Dünyanın en önemli gazetecilik kuruluşlarından Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers-WAN) ve Dünya Editörler Forumu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları bir mektupla, Erdoğan'dan Doğan Grubu'nu hedefleyen tehditlerini hemen geri çekmesini ve basın özgürlüğüne olan bağlılığını kamuoyu önünde açıklamasını istedi.
Mektubun girişinde, "102 ülkede 18 bin yayını temsil eden Dünya Gazeteciler Birliği ve Dünya Editörler Forumu adına, Doğan Medya Grubu'na karşı yaptığınız tehditlere ve açıkça kamu çıkarına olan bir konuda haberler yayımlamaktan caydırma girişimlerinize yönelik ciddi endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz” denildi.

'Doğan'ı tehdit ettiniz'

Mektupta daha sonra, Başbakan’ın, 7 Eylül tarihinde Doğan Grubu'nu Deniz Feneri e.V. yolsuzluk skandalıyla ilgili haberler konusunda uyardığı belirtilerek şöyle devam edildi:
“Aynı zamanda bu grubu, bu şirketin işleriyle ilgili zarar verici bazı bilgileri açıklamakla da tehdit ettiniz. Doğan Grubu gazeteleri tarafından yayımlanan haberler, Deniz Feneri e.V. adlı yardım kuruluşunun çoğunlukla Almanya'da yaşayan Türklerden yasadışı olarak toplandığı öne sürülen yaklaşık 50 milyon euro'luk insanlık yardımına ilişkin Alman savcıların yürüttüğü bir soruşturmayı içeriyordu. Bu parayı alanlar arasında da hükümete yakın bir televizyon kanalı ve hatta Başbakanlık’ın da olduğu iddia ediliyor. Türkiye'nin Başbakanı olarak sizin meşru haberciliği engelleme ve Deniz Feneri e.V. skandalı gibi konuları haber yapmaya hakkı, hatta sorumluluğu olan Doğan Grubu'nu tehdit etme arayışında olduğunuzdan haberdar olduk.
Medyanın herhangi bir gözdağı ve susturulma korkusu olmadan, profesyonel sorumluluklarını ve eleştirel haberciliği yerine getirebilmesi için gerekli atmosferi yaratmanın devletin bir görevi olduğunu size saygılarımızla hatırlatırız. Medyaya böyle saldırılar, araştırmacı gazeteciliği engelleyen bir korku ikliminin büyümesine ve otosansürün gelişmesine yol açabilir.
Sizi, Doğan Grubu'na karşı yaptığınız tehditleri hemen geri çekmeniz ve basın özgürlüğüne olan bağlılığınızı kamuoyu önünde tekrar etmeniz yönünde saygılarımızla uyarıyoruz.
Sizden en kısa zamanda bir yanıt duymayı bekliyoruz.
Saygılarımızla.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 14:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?