25
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Ergenekon'da tahliye kararı!

Ergenekon ana davasında, 2006'da Cumhuriyet gazetesinin bahçesine ilk el bombasını pimini çekmeden attığı iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Tekin Irşi, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, geçtiğimiz günlerde kitabı yayınlanan Hanefi Avcı'nın tanık olarak dinlenmesini istedi. Ancak mahkeme, bu konunun daha sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Sanıklar ile avukatlarının taleplerini sunmalarının ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel, bu taleplerle ilgili mütalaasını mahkemeye sundu. Hayrettin Ertekin'in mahkemeye sunduğu dilekçesinde Hanefi Avcı'nın yazdığı bir kitap nedeniyle tanık olarak dinlenmesini istediğini belirterek, "Basına yansıdığı kadarıyla Danıştay saldırısı olayı başta olmak üzere mahkemenizce yürütülen dava dosyası hakkında kesin hüküm ifade edecek bilgiye sahip bulunduğuna göre tanık olarak çağrılmasını talep ediyoruz" dedi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Kemal Kerinçsiz'in "Neden Tuncay Güney hakkında yakalama kararı istenmemiştir? Tuncay Güney Ergenekon soruşturması başlangıcında bilinmemektedir ve şüpheli olarak yer almamıştır" ifadesini hatırlattı. Bu soru ile ilgili olarak savcı Pekgüzel, "2001 yılında başka bir suçtan yakalanan Tuncay Güney'in evinde arama yapılarak Ergenekon belgelerinin bulunduğu, bunun üzerine kendisi ile ses kaydına alınan mülakat yapıldığı, bu mülakatta Güney'in Ergenekon örgütünden, örgüt belgelerinin kimler tarafından ve nasıl yazıldığından, örgüt ile ilişkili kişilerden bahsettiği anlaşılmıştır. Bundan sonra Güney'in istanbul'daki evi aranmış ve diğer soruşturma işlemlerine girişilmiştir. Yapılan soruşturmada Güney'in 2001 yılından sonra da örgüt ile ilişkisini devam ettirdiğine dair delil bulunamamış, ayrıca 2001 yılındaki anlatımlarından dolayı örgüt hakkında bilgi verdiği, bu şekliyle hakkında pişmanlık ya da kanuni indirimlerin uygulanma ihtimali bulunduğu değerlendirildiğinden hakkında yakalama kararı istenilmemesi düşünülmüştür" açıklamasını yaptı.

Savcı Pekgüzel, Tuncay Güney mülakatı ile ilgili olarak bir talepleri bulunduğunu belirterek, "Tuncay Güney söz konusu mülakatta Drej lakaplı Ali Yasak'tan, Yasak'ın Veli Küçük ve Ergenekon örgütü ile ilişkisinden bahsetmektedir. Bu nedenle Ali Yasak'a Tuncay Güney ile ilişkisi sorulmuş, sanık Yasak ise Güney'i tanımadığını söylemiştir. Yine Tuncay Güney bu mülakatta daha önce Amerika'ya gittiğinde Mehmet Özbay isimli kişi ile görüştüğünden, ona Veli Küçük'ün bir mesajını ilettiğinden bahsetmektedir. Adı geçen Mehmet Özbay, sanık Küçük'ün bugünkü duruşmadaki ifadelerinde söylediği Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın kimlik bilgilerini kullandığı gerçek kişidir. Bu konuyla ilgili Hürriyet gazetesinde bir röportaj yayınlanmıştır. Haberde Mehmet Özbay isimli kişiye ulaşıldığı, telefonla röportaj yapıldığı, Tuncay Güney'in sorulduğu, onun da Güney'i kendisini Ali Yasak'ın gönderdiğini söylediği belirtilmiştir. Hürriyet gazetesinden bu röportaja ilişkin gazete nüshaları ve varsa ses kayıtlarının istenilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Bir önceki duruşmada tanık Teoman Ekşioğlu'nun ifadelerinden, duruşmaya sanıklardan Zeki Yurdakul Çağman ile birlikte geldiğinin anlaşıldığını belirten Pekgüzel, bundan sonra mahkemeye çağrılacak tanıkların, kolluk tarafından hazır edilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanık Doğu Perinçek'in avukatının talebi doğrultusunda, "Davanın sanığı İlhan Selçuk'a ait olduğu belirtilen ve Cumhuriyet gazetesinde özeti yayınlanan yazılı savunmasına ilişkin metnin gazeteden istenmesine" kararını verdi.

HANEFİ AVCI'NIN DİNLENİLMESİ SONRA DÜŞÜNÜLECEK

Tutuklu sanık Hayrettin Ertekin'in, Hanefi Avcı, Mustafa Ülvan, Faruk Güler ve Ali Satı'nın tanık olarak dinlenmesine ilişkin talebin, Danıştay olayı ile ilgili olan tanıkların dinlenilmesinden sonra değerlendirilmesi kararı verildi. Ayrıca Mahkeme, Yargıtay ve Danıştay Başkanlığı'ndan Mayıs 2006 tarihlerinde Turgay Ciner, Dinç Bilgin ile Kent Bank'ın taraf olduğu duruşmalı dosya olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, ikinci Ergenekon davasında Anayasa Mahkemesi'nden istediği AK Parti ile ilgili kapatma davası dosyasının gönderildiğinde bu dava dosyasının içine de konulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, Danıştay saldırısı ve bir gün öncesine ait kullanımda olan bilgisayarlara ait hard disklerin incelenmek üzere Sihhiye Orduevi Müdürlüğü'nden istenilmesini kararlaştırdı. Sanık Doğu Perinçek'in bu duruşmada Mahkeme heyetine karşı sarf ettiği sözlerle ilgil olarak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunması kararı verdi. Perinçek ile bazı sanık ve avukatlarınn yazılı ve sözlü olarak sarf ettikleri sözlerle ilgili olarak duruşma zaptı çıktığında, suç duyurusuyla ilgili değerlendirme yapılacağı açıklandı.

Dosyadaki belge ve ifadelerde adı geçen sanık Aykut Metin Şükre ve arkadaşları hakkında Danıştay olayında kullanıldığı söylenen silahlarla ilgili olarak açılmış bulunan davanın akibetinin araştırılarak istenilmesine karar verildi. Savcının mütalası doğrultusunda Amerika'da yaşayan Mehmet Özbay ile yapılan röportaja ilişkin gazete nüshalarını ve varsa ses kayıtlarının Hürriyet gazetesinden istenilmesi karara bağlandı. Danıştay dosyası tutuksuz sanıklarının aynı konuya ilişkin tanıkların dinlenilmesi sırasında mahkeme salonuda hazır edilmesine karar verdi.

Cumhuriyet gazetesinin binasının bulunduğu bahçeye 5 Mayıs 2006 tarihinde pimini çekmeden el bombası attığı iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Tekin İrşi hakkında suç vasfının değişme ihtimali, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu göz önünde bulundurarak tahliye kararı verildi. Diğer tutuklu sanıklara ilişkin tahliye talepleri reddedildi. 20 Eylül 2010 tarihine ertelelen duruşmada sanık Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan, Serkan Toper Burhan Gür ve Fikri Çora'nın tanık olarak çağrılmasına karar verildi.

CHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2010 Cumartesi 12:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?