20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Hava soğudu, aktarlar ısındı

Soğuk havaya maruz kalıp hastalanan birçok vatandaş çareyi bitkisel ilaçlarda arıyor. Vatandaşların bitkisel ürünlere ilgi göstermesi ise aktarların yüzünü güldürüyor.

Ocak ayının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının zaman zaman mevsim normallerinin altına düşmesi gripal enfeksiyonların artmasına sebep oluyor. Kimyasal ilaçlar kullanmak istemeyen, muayene olmak için hastanelerde beklemeyi göze alamayan ve kimi zaman komşusunun kimi zaman da bir arkadaşının tavsiyesiyle şifayı bitki karışımlarında arayan vatandaşlar aktarlara akın ediyor. Soğuk algınlığı gibi sebeplerle kendilerine başvuran ve doğal bitkilerle tedavi olmak isteyenlere zencefil, tarçın, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitkileri tavsiye ettiklerini söyleyen aktarlar, kış aylarında özellikle kuşburnu, zencefil, karanfil, tarçın, havlıcan, limon kabuğu, hatmi çiçeği gibi bitkilerin satışında artış olduğunu anlatıyor. Hastalığa yakalanmadan önce insanların vücutlarının direncini koruyacak vitaminleri almaları gerektiğini anlatan Eymen Baharat'ın işletmecisi Mustafa Özince, bitkisel ürünlerin uzman kişilerin tavsiyeleriyle kullanılması gerektiğini söyledi. Hastalığı için işyerinden bitkisel ürün satın alıp şifa bulan müşterilerinin yıllardır kendisine memnuniyet mektupları yazdığını anlatan aktar Özince, Batman, Aksaray, Karaman, Afyon gibi Türkiye'nin birçok ilinden gelen ve memnuniyet belirten mektupların arşivinde bulunduğunu dile getiriyor.

Soğuk algınlıkları için özel karışımlar hazırladıklarını anlatan aktar Vedat Göksüçukur, kış aylarında özellikle yaşlılara olan bitkisel ürün satışlarında 5 kat artış olduğunu söyledi. Göksüçukur, "Kışları bağışıklık sistemini güçlendiren ekinazya, vücudu hastalıklara karşı koruduğu için özellikle yaşlılardan çok talep görüyor. Gıda mühendislerine danışarak ürettiğimiz çay satışlarımızın da kışları satışları 3 kat arttı." şeklinde konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 13:05:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?