20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Başbakan Moğolistan'a gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihin en büyük devletlerinden birini kuran Cengiz Han'ın ülkesi Moğolistan'a 'Başbakan' olarak ikinci ziyaretini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Erdoğan, Türkiye'nin yaptırdığı Orhun Anıtları'na giden 46 kilometrelik yolun açılışını yapacak.

Başbakan Erdoğan, Türkiye tarafından yaptırılan Orhun Anıtları'na giden 46 kilometrelik yol ve müze açılışını yapmak üzere 6 Ekim'de Moğolistan'a gidecek. Başbakan Erdoğan, 19-20 Temmuz 2005 yılında Cengiz Han'ın kurduğu Kharkhorin'de temelini attığı Bilge Kağan karayolunu bu kez hizmete açacak.

TİKA tarafından yaptırılan 46 kilometrelik yol Kharkhorin ile Khosso Tsaidam'ı birbirine bağlıyor. Anıt bölgelerinde turizmi canlandıracak olan proje, Moğolistan ekonomisine de canlılık kazandıracak. Erdoğan'ın Moğolistan ziyareti sırasında bir müze açılışı da gerçekleştirilecek. Orhun Anıtları'nı korumak amacıyla yapılan ve eserlerin bir kopyasının bulunduğu müzenin de açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak. İki yatırımın yaklaşık 6 milyon dolara mal olduğu bildirildi.

3 yıl önce yaptığı ziyaretle 40 yıl sonra Moğolistan'a giden ilk Türk Başbakan olan Başbakan Erdoğan, Moğolistan temasları sırasında Moğol Başbakanı ile de biraraya gelecek. Erdoğan, iki ülke arasında 3 milyon dolar olan ticaret hacmini 50 milyon dolara çıkarılmasını hedefliyor. Hükümet, önümüzdeki dönemde Moğolistan'da bir sanayi bölgesi kurmayı da hedefleri arasına aldı.

Yaklaşık 280 yıl önce bulunduklarında bütün ilim çevrelerinin dikkatini çeken Orhun Abideleri, Türk adının geçtiği ilk Türkçe metin. Göktürk alfabesiyle yazılan bu yazıtlar Türkçe'nin de yazılı ilk kaynaklarından. Türk tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini, dinini, ordu teşkilatını, sosyal hayatını kısaca Türk milletine ait en eski yazılı belge olma özelliğine sahip olan Göktürk Abideleri, Başbakanlığa bağlı TİKA'nın öncelikli projeleri arasında yer alıyor.

TİKA, anıtlar bölgesinde yer altı araştırmaları yaparak, gün ışığına çıkmayı bekleyen Türk tarihinin nadide parçalarına ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca külliyelerin yeniden inşasının yapılması sağlanarak bin 300 yıl öncesi durumlarının yeniden canlandırılması planlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 13:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?