19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Dünya İran'ın cevabını bekliyor

Tüm dünya, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi bırakması için batının sunduğu öneriler paketine cevabını bekliyor.

Krizde ‘kolaylaştırıcı’ rol oynayan Türkiye, İran ile yeniden temastaydı. Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki ile görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran'dan G8 zirvesine kadar ‘yapıcı’ bir mesaj vermesini istedi.

Gül, Mutteki'ye Moskova ve ABD temaslarıyla, Ankara'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey ile yaptığı görüşmenin bir analizini ilettiğini söyledi.

Gül, G8 ülkelerinin büyük bölümününün tıpkı İran gibi diplomatik çözümden yana olduğunu belirterek, ‘karşılık iyi niyet varken daha fazla gayret gösterilmesini’ istedi.

Dışişleri Bakanı Gül bu meselenin çözülmesinin, dünyanın her yerinde sorunların diyalogla çözülebileceğine dair bir örnek olacağını söyledi.

Mutteki ise "Ankara üzerinden Washington'a bir cevap vermeyeceklerini" söyledi ve Gül'ün de ABD'den mesaj getirmediğini vurguladı.

Batı, İran'ın öneriler paketine cevabını en geç 11 temmuzda, yani önümüzdeki hafta sonu yapılacak G8 zirvesinden önce vermesini istiyor.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya tarafından hazırlanan pakette uranyum zenginleştirmeden vazgeçmesi halinde İran'a nükleer teknoloji transferi yapılması, bazı konularda ambargonun kaldırılması ve güvenlik garantisi verilmesi öneriliyor.

Aksi takdirde yaptırımlar gündeme gelecek.

İran'ın nükleer çalışmaları

Tahran yönetimi 9 ocakta, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamıştı.

İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmişti.

Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmedi. İran yönetimi 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu.

12 nisanda da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.
cnnturk
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 22:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?