19
Mayıs
2024
Pazar
SPOR

Lige polis darbesi!

Beşiktaş-Denizli maçı sırasında yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınan tribün liderleri Wolfsburg maçıyla ilgili de sorgulandılar. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, “Atayacağım müdür yardımcıları kulüplerin herşeyini bilecekler” dedi.

Beşiktaş-Denizli maçı sırasında yaşanan olaylarla ilgili kameralarla belirlenen ve aralarında Çarşı Grubu lideri Alen’in de yer aldığı 14 tribün lideri polis tarafından gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’nde 14 tribün lideriyle görüştü ve ardından “Sporda şiddeti engelleyeceğiz. 3 büyük kulüp için ayrı ayrı müdür yardımcıları atayacağım. Bunlar o kulüple ilgili her şeyi bilecekler. Hep birlikte bu işi bitireceğiz’’ dedi.

Gözaltına alınan kişilerin geçtiğimiz salı günü oynanan Beşiktaş-Wolfsburg maçı sırasında başkan Yıldırım Demirören’e küfür edilmesiyle ilgili sorgulandıkları öğrenildi.

Küfür edeni bilmiyorlar

14 kişinin sorgularında maç sırasında küfür edildiğini duyduklarını ancak kimin küfür ettiğini bilmediklerini söyledikleri belirtildi. Küfürler nedeniyle Demirören, birden ayağa kalkarak, protestoculara eliyle işaret yaparak, tepki göstermişti.

Fanatik taraftarların ifadeleri İstanbul İl Spor Güvenlik Kurulu’na gönderilecek. Futbolda Şiddeti Önleme yasası gereği bu kişilere para cezası ya da 2 ile 8 ay arasında değişen stadyumlara girememe cezası verilebilecek. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, “Bir kulübün başkanına kimse sövmemeli sövemez. Biz Beşiktaş başkanı ve kulübünün arkasındayız. Kulüplere atayacağım müdür yardımcıları, sanki onlardan biriymiş gibi kulüplerde olup biteni araştıracaklar. Herkesi tanıyacaklar” diye konuştu.

Önüne geçeceğiz

Hüseyin Çapkın’ın görüştüğü Beşiktaş tribün liderleri daha sonra Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’nden ayrıldı. Tribün liderlerinden Alen, kendilerinin bilgisine başvurulduğunu söyledi ve küfrün, herkesin ortak sorunu olduğunu ifade etti. Tribün lideri şöyle dedi: “İnşallah, el birliğiyle bu küfrün önüne geçeceğiz. Beşiktaş’ın başkanına ya da diğer insanlara küfür etmek, önce insan olarak bir Beşiktaşlıya yakışmaz. Bunun karşısındayız. Bundan sonra gerekli önlemler alınacak.’’

Şiddeti önleme paketi

Yeni kanun değişikliğiyle, cezaların sadece olay çıkaran taraftarlara değil kulüp yöneticilerine, futbolculara, antrenörlere ve medya mensuplarına da uygulanması öngörülüyor.

SPORDAN Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım, İçişleri ve Adalet Bakanlığı müsteşarları dün İçişleri Bakanlığı’nda biraraya geldi. Toplantıda “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” değişikliği ile ilgili şu kararları aldı:

Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi. Bu komisyon, sporda şiddetin önlenmesine yönelik yeni kanun taslağını TBMM’nin takdirine çok hızlı biçimde sunacak.
İl Güvenlik kurulları kalacak, ancak şiddet ile ilgili cezalandırmalar bu kurullar yerine mahkemelerce yapılacak. Bu mahkemeler, özellikle tedbir mahiyetindeki kararları 24 saat içinde verecek.

Cezalar sadece olay çıkaran taraftarlara ya da holiganlara değil beyanat ve yazıları nedeniyle kulüp yöneticilerine, futbolcu ve antrenör ile medya mensuplarına da uygulanacak.
Biletlerin kimlik numarası karşılığında satılması, biletlerde çipli sisteme geçilmesi ve biletin başka kişiye devredilememesi uygulaması başlatılacak.

Stadyumlarda etkin bir güvenlik kamerası, anons sistemi ve asgari 20 kişi kapasiteli gözaltı odalarının bulunması zorunlu hale getirilecek.

Sorun çıkardığı bilinen seyircilerin bilgileri elektronik ortamda oluşturulacak güncel bilgi bankasında tutulacak.
Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de stadyum güvenliği, polis teşkilatı ve özel güvenliğin işbirliği içerisinde görev yapması ile temin edilecek.
 

Ali Aksoyer - Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 17:06:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?