22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Rusya Avrupa Şampiyonu

Avrupa Şampiyonası finalinde ev sahibi İspanya'yı 60-59 mağlup eden Rusya, dağılan Sovyetler Birliği'nden sonra ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Ev sahibi İspanya ise 6. kez final oynadığı Avrupa Şampiyonası'nda yine mutlu sona ulaşamadı.


İspanya'da düzenlenen 35. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nı Rusya kazandı.

Madrid'de oynanan ve büyük bir çekişmeye sahne alan final maçının son 2 dakikasına 5 sayı geride giren Rusya, Holden'ın bitime 2 saniye kala bulduğu basketle İspanya'yı 60-59 mağlup etti.

Rusya adıyla ikinci finalini oynayan Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ilk şampyonluğuna ulaştı.


PERİYOTLAR


Karşılaşmanın ilk iki dakikası iki takımın karşılıklı basketleriyle 5-4 geçildi. Calderon ve Reyes'in sayılarıyla 10-0'lık bir seri yakalayan İspanya, 5. dakikayı 15-4 önde geçti. Kalan dakikalarda üstünlüğünü koruyan İspanya, son saniyede Cabezas'ın basketiyle ilk periyodu 22-11 önde bitirdi.

İkinci çeyreğe iyi savunma yapan Rusya karşısında pota altında sayı bulmakta zorlanan İspanya, dış atışlarda Calderon, Jimenez ve Gasol ile bulduğu basketleriyle farkı korumaya çalıştı. Rusya ise Kirilenko ve Savrasenko'nun pota altından bulduğu basketlerle ilk yarıda farkı 3 sayıya indirdi: 34-31. İspanyolların en güvendiği isim Paul Gasol, Rusya savunması karşısında pota altından sayı şansı bulamazken ilk yarıyı sadece bir üçlük basketiyle tamamladı.

İkinci yarıya Gasol ve Calderon'un basketleriyle başlayan İspanya, yakaladığı 6-0'lık seriyle skoru 40-31'e getirdi. Kirilenko ve Morgunov'un basketleriyle farkı eritmeye başlayan Rusya periyodun son 4 dakikasına 45-41 yenik girdi. Carbajosa ve Jimenez'e, Khryapa ve Savrasenko ile cevap veren Rusya, farkı 3'e indirdi ve son çeyreğe umutlu gitti: 49-46. Rusya'da 4 faule ulaşan Kirilenko, çeyreğin son dakikalarında forma giymedi.

Final periyoduna hızlı başlayan Rusya, Pashutin ve Holden'ın sayılarıyla 51-49 öne geçti. Bu dakikadan sonra iki takım da sayı üretmekte zorlanınca son 5 dakikaya 52-52 eşitlikle girildi. İspanya, ilk yarının suskun ismi Gasol'un kritik basketleriyle son 2 dakikaya 59-54 önde girdi. Kirilenko ve Morgunov ile 4 sayı bulan Rusya son 45 saniyede farkı 1'e indirdi. Gasol'un kritik top kaybıyla maçı kazanma fırsatı yakalayan Rusya, Holden'ın basketiyle son 2 saniyeye 60-59 önde girdi.

NtvSpor
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 00:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?