18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çatalhöyük'te tanrıça figürü ve kafatası bulundu

Çatalhöyük’te bu yıl yapılan kazılarda 12 yeni ev açıldı
Dünyanın bilinen en eski yerleşim birimlerinden biri olan Çatalhöyük’te yapılan kazılarda, 9 bin yıllık kafatası ile 8 bin 500 yıllık ana tanrıça figürü bulundu.

Konya’nın Çumra ilçesindeki kazı çalışmalarına, 21 ülkeden 120 arkeolog katılıyor. Kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Ian Hodder, basın mensuplarına kazılara ilişkin bilgi verdi.

Çatalhöyük’te bulunan ilk ’sokak’

İlk kez yerleşimde `Sokak’ diye tanımlanabilecek yapılanmaların da ortaya çıktığını belirten Hodder,"yabani domuz dişlerinden yapılmış kolyeler, sıvanın içine yerleştirilmiş boğa boynuzları ve aynaların yanısıra hayvan figürleri bulduk. Aynı anda birden çok evi kazarak 9 bin sene önceye ait yaşam hakkında da daha çok bilgi edindik" dedi.

"O dönemde yaşayan insanlar birden fazla Tanrı’ya inanıyordu"

Hodder, bu zamana kadar ortaya çıkarılan değişik şekildeki tanrıça figürlerinin, o dönemde yaşayan insanların birden fazla Tanrı’ya inandıklarını gösterdiğini söyledi.

Kazılarda 12 yeni ev açtıklarını belirten Hodder, bu evlerde 30 heykelcik ve çok sayıda duvar resimlerini ortaya çıkardıklarını söyledi.

"Bulunan kafatası Türkiye’deki ikinci örnek"

Yaklaşık bir ay önce ortaya çıkarılan 9 bin yıllık kafatasının Türkiye’deki ikinci örneği oluşturduğunu anlatan Hodder, buldukları bu kafatasıyla, binlerce yıl önce yaşamış bir bireyin yaşantısını ve görüntüsünü yeniden oluşturma fırsatı elde ettiklerini vurguladı.

Hodder, bu kazıların iki hafta daha süreceğini de sözlerine ekledi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2004 Pazartesi 09:49:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman seker IP: 85.97.144.xxx Tarih : 28.08.2005 12:56:14
hello hodder arkeolojık kazınızı takip ediyorum internet aracılığıyla inanıyorumki orda daha cok şeylerin cıkacağını ve bir mumya bile bulabilirsiniz bence çünkü ben eskiye dayalı bilime karşı cok ilgim var ve rüyalarıma giriyor SİZİ YUNAK BEŞIŞIKLI VE CİVAR KÖYLERDE ACAYİP MAĞRA VE KIRALLIK MEZARLARI OLAN BU BÖLGEYE ÖZZELLİKLE HAZİNE TEPESİNE DAVET EDİYORUM BURDADA Bİ ÇOK TARİHİ KANITLARI BULACAĞINIZA İNANIYORUM İLGİLENİRSENİZ SEVİNİRİM GELİŞMELERİ E-MAİL ADRESİME YOLLARSANIZ SEVİNİRİM BU MESAJI BENİM YOLLADIĞIMI GİZLİ TUTARSANIZ SEVİNİRİM KOLAY GELSİN