30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Kılıçdaroğlu'nu terleten soru!

CHP 'Lİ KILIÇDAROĞLU, BURDUR'DA

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur'a Askeriye köyündeki vatandaşlarla bir araya geldi.

Askeriyeli vatandaşlarla ilk olarak demokratik açılım konusunda konuşan Kılıçdaroğlu, "Türkiye politikasını siz belirlersiniz, oy sizin elinizde, mühür sizde, Süleyman sizsiniz, vatandaşların kullandığı oyun hakkını verirse başımızın üstünde hiç sorun yok, bizde eksiğimiz olabilir, bizim de hatalarımız olabilir, eksiğimizi hatalarımızı siz söyleyeceksiniz. Biz Tayyip Bey gibi işçiye memura kızmayız, eğer bize bir kızıyorsa vatandaş deriz herhalde bir bildiği vardır. Bizde gideriz sorarız niye bize kızıyorsun, ne eksiğimiz var diye sorarız, vatandaşta bize düşüncesini açık net söyler, bu nedenle Tayyip Bey tutturdu Kürt açılımı dedi, ondan vazgeçti demokratik açılım dedi sonra ondan vazgeçti milli birlik açılımı dedi. Şimdi diyor ki çözeceğiz, bizde bilmiyoruz neyi çözecek, onun için sordum bizim bilmediğimiz bir şey olabilir Tayyip Bey bize söylemeyebilir de ama AK Parti milletvekilleri gelip size anlatabilirler, izim amacımız budur biz bunu yapmak istiyoruz diye bizde öğrenmek isteriz. Sayın başbakan diyor ki analar ağlamasın, analar ağlamasın demeyen 70 milyon içinde bir vatandaş var mı, hayır. Kimse istemez ağlamasın, biz kimseye bir şey demiyoruz ki , iyi de biz bunu nasıl yapacağız, bütün sorun bu nasıl yapacağız. Bunu millete anlat, millete anlat ki milletin desteğini al, bu A partisinin, B partisinin desteğiyle değil asıl olan milletin desteğiyle mümkündür. Millet destek veriyor mu, millet kabul görüyor mu, çalışmalarını anlatın önerilerinizi sunun milletin önüne çıkın, bunları yapacağız deyin. Biz yapmışız, nasıl yapmışız, raporumuzu yazmışız, kendi internet sitemize koymuşuz, herkes okuyabiliyor. Bizim görüşümüz belli ama biz daha hala iktidar kanadının görüşü nedir, ne değildir bilmiyoruz. O nedenle bir boşluk var" dedi.

 

"BİZ DOĞRU BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ HER ORTAMDA SÖYLERİZ"

"Siz meraklanmayın, CHP bu memleketin teminatıdır" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Biz doğru bildiğimiz her şeyi her ortamda söyleriz. Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye meşhur atasözümüz var. Yeri geldiği zaman vatandaş bizi cezalandırmıştır onu da biliyoruz. Meclis dışında da kaldık, onu da biliyoruz fakat bizim doğrularımız da vardı, nedir o doğrular? Halktan yana olmak, insanların birbirini sevmesini sağlamak, ayrılığa gayrılığa izin vermemek, temel felsefenin bunun üzerine kurulu olması lazım, biz etnik kimliklerimiz farklı olabilir, bu siyasetin dışında olmak zorundadır, siyaset bu alanla ilgilenmez. Siyaset benim çocuğum işsiz iş bulacak, siz ürün satamıyorsunuz satmanın yolunu bulacak, çocuğunuzu okula gönderiyorsunuz iyi bir okul olacak, hastaneye gidiyorum iyi bir tedavi sağlayacaklar, devlet uçak yapacak, fabrika yapacak, yol yapacak siyasetin alanı budur. Siyaset insanların inançlarıyla ve etnik kimlikleriyle uğraşmaz çünkü bu ikisi de insanın kendi bedeninde ruhunda Allah'a karşı sorumluluğudur o kadar, kimin daha iyi Müslüman olduğuna kim karar verebilir, bir kişi bilir oda Allah'tır. Şimdi biz bunu getirdik siyasetin ortasına koyduk. Asıl hatayı da burada yaptık, oysa biz inançlarımızı ve etnik kimliklerimizi siyasetin dışına taşımış olsaldık siyaset bu iki alana girmeseydi, bizde kardeşlik, kalkınma, sevgi, hoşgörü çok daha fazla olacaktı. Şimdi Sayın Başbakan'da getirdi bir ayrışma süreci yarattı. Bizi rahatsız eden bu, biz herkes kardeş olsun dedik, bir ayrışma süreci çıktı ortaya, toplum bir ayrışma süreci içine girdi, yanlış buradan başlıyor. Sayın Başbakan'a defalarca söyledik. İki aydır söylüyoruz, nedir Allah aşkına söylediğiniz açılım, hadi bize söylemedin, vatandaşa söyle, gittin Amerika'ya bari onlara söyle, onlara belki söylemiştir, onlara söylemiştir, ondan benim endişem yok. Biliyorsunuz yeni Anayasa yaptılar, Anayasa'yı gittiler önce Amerika'da açıkladılar. Burada açıklamadılar, ben CHP Türkiye'nin teminatıdır derken. Bizim genlerimizde dokularımızda memleketin bağımsızlığı yatar, biz aç kalırız ama birilerine gidip dilenci gibi el avuç açmayız felsefeyi bunun üzerine kurmak lazım. Rahmetli İnönü ne diyor ben sizi aç fakir bıraktım ama hiçbir çocuğu babasız bırakmadım. Başbakan'ın tarih bilgisi yetersiz olduğu için, bana göre yeteri kadar kitap okumadığı için birisi Başbakan'ı yeteri kadar uyarmadığı için bu tür hatalar yapabiliyor. O hataların faturası da bize çıkıyor topluma çıkıyor. Vali bazıyla memleketi yönetirseniz bu noktaya gelirsiniz".

 

"HEP BERABER OTURUP ŞAPKAMIZI ÖNÜMÜZE KOYUP DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP lideri Deniz Baykal'a gönderdiği mektup konusunu da değerlendiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bir Başbakan bir sayasal parti lideriyle ister ana muhalefet olsun tecrübeleriniz var, sizin görüşleriniz var, raporlarınız var. İster diğerleri olsun, sivil toplum kuruluşlarıyla olur, yani mektup mu yazar ben geleceğim diye yani açar telefonları, bu işin bilinen noktaları vardır ama mektup yazmasının da şöyle bir faydası oldu öyle anlaşılıyor daha düne kadar diyordu ki efendim sizin dikili ağacınız bile yoktur diyordu. Ne oldu şimdi diyor ki sizin zengin gelip bunlardan faydalanmak istiyoruz, sizin görüşlerinizi almak istiyoruz, o zaman vatandaşın şunu söylemesi gerekiyor dün ne söylüyordun bugün ne söylüyorsun. Telefonla da söyleyebilirdi, telefonla da değil normal çıkıp bir vatandaşa da söyleyebilirdi ben şöyle yapacağım diye televizyonda konuşabilirdi. Ulusa sesleniş diye bir program var. Başbakanlar belli dönemlerde çıkarlar ulusa sesleniş bütün televizyon kanallarında yayınlanır, o zaman çıkardı bizim demokratik açılımdan kastımız budur, biz bu kastı gerçekleştirmek için şunu yapacağız. Çok sorun var. O insanlar ülkelerini seviyorlar, o insanlar 5 kuruşun hakkını veriyorlardı. O insanlar sizden topladığı vergilerle gidip Sümerbankları kurdular, Eti Bankları kurdular, 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Uçak fabrikası kurdu, 9 yıl sonra 1934'te Kayseri'den kalkan ilk Türk uçağı Ankara'ya indi, sonra dediler ki siz niye uçak yapıyorsunuz biz bedavaya verelim biz ona kandık. Biz Kıbrıs'a çıkarma yaptığımız zaman çıkarma gemisi yapamıyorduk, üretemiyorduk. Böyle bizi kandırdılar işte burada hep beraber oturup şapkamızı önümüze koyup düşünmek zorundayız. Bu siyasiler ülkeyi ne hale getirdiler, şimdi Yunanistan'a bakın bundan fazla değil, 15 sene önce Yunanistan'la aynıydık, şimdi Yunanistan'da kişi başına düşen milli gelir 25 bin dolar biz Türkiye'yle Arjantin, onlarda bizi geçti. Biz niye geri kaldık bizim vatandaşımız onlardan daha az mı zeki, Allah'ın verdiği beyin bizde de var, onda da var, bizim politikacılarım yanlıştır, biz yanlış seçtik biz hata yaptık."

"NEDEN BU ÜLKE SİZİ İSTEMİYOR"

Kılıçdaroğlu, bir vatandaşın 'Ben 45 yaşındayım. Bu yaşıma kadar CHP'nin tek başına iktidar olduğunu görmedim. Neden bu ülke sizi istemiyor' sorusunu ise, "Bizde eksiklik olduğu kesin. Biz daha fazla çalışmak zorundayız, vatandaşın derdini daha fazla dinlemeliyiz burada haklısınız. İkincisi Türk siyaseti iki alanın dışına çıkamadı birisi etnik kimlik birisi din, dini siyasetin içine koyduk, son seçimde doğu-güneydoğu ne dedi ya dinime oy vereceğim ya dilime oy vereceğim, siz diyorsunuz ki karnın aç ben senin çocuğuna iş vereceğiz, o beni ilgilendirmez diyor. İşte Türk siyasetinin gelişmesinde en büyük neden, peki bu ülkeyi kuran Cumhuriyet Halk Partisi dini siyaseti alet ederse siz bunu uygun görür müsünüz? Çarşaf açılımı da şu, biz dışarıdaki insanların kılık kıyafetiyle uğraşmıyoruz, onlar bizim partimize gelip üye olabilirler, şimdi sağ medya bizi farklı gösteriyor, biz öyle değiliz aslında biz onunla uğraşmayız. CHP din düşmanı diye konuşuluyor. Dini siyasi alana girmemesi lazım eğer birisi dini siyasi alana çekiyorsa bilin ki o adam sahtekardır. Benim inancımı kimse test edemez, benim dünya görüşümü test edemez bana aittir, biz bunu bıraktık. Allah'a inanç insanın kalbindedir, şekil değildir. Yanlış buradan başlıyor, biz normal vatandaşın günlük sorunlarını çözmek zorundayız, vatandaşın inancıyla siyasetçinin ne işi var" karşılığını verdi.

Askeriyeli vatandaşlarla köy kahvesi sohbetinin ardından Kılıçdaroğlu, üniversitede birlikte okuduğu hesap uzmanı arkadaşı Ramazan Aktaş'ın ailesini ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 17:42:02
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 18:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?