3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Süt üreticiliğinin sorunları

Bucak'ta düzenlenen toplantıda, süt üreticilerinin sorunları ele alındı. Sütle ilgili basında çıkan olumsuz haberlere tepki gösteren Bucak Belediye Başkanı Arsal Sarı, bundan sonra şehir merkezinde süt üreticiliği ve besicilik yapılmayacağını söyledi.

Bucak Belediyesi'nde gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Arsal Sarı, İlçe Tarım Müdürü Yılmaz Gökçay, Bucak Süt Kooperatif Başkanı Ali Damarcan ve süt üreticileri katıldı. Başkan Sarı, İl Hıfzısıhha Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda süt toplama işleminin 1 Nisan'dan itibaren ilçe merkezi dışında gerçekleşeceğini belirterek, "Süt toplanması için ilçe merkezinde bundan böyle yer gösteremem, ruhsat veremem. Bucak her işi yapıyor, ama bu işi yapamıyor diye gazetelerde yazıyor. Bundan dolayı üzüntü duyuyoruz. Bucak'ın sütü bakterili diyorlar. Süt işini de diğer işler gibi en iyi şekilde yapalım. Üreticiler kendileri süt toplama merkezi oluştursunlar" dedi.

Alınan kararları sıralayan Başkan Sarı, "Bütün süt üreticilerinin 1 Nisan'dan itibaren ilçeye süt toplama araçlarıyla girmesi kesinlikle yasak. Daha temiz süt üretimi yapacağız. Paslanmaz güğümlerde toplayıp süt toplama merkezlerine götürecekler. 2006 sonuna kadar büyükbaş hayvanların belirli bölgeler dışında üretimi yasaklandı. Şehir merkezinde şartlara uygun olmadan süt verenlere 100 YTL, alanlara da 6 bin 250 YTL ceza uygulaması yapılacak. Küçükbaş hayvanlarda şehir dışına çıkacak, almış olduğumuz kararlar hayırlı olsun" diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Yılmaz Gökçay ise, "Sadece Bucak'tan 20 ton süt alıyoruz. 22 bin sığır var. Sütte mikrop oranı çok yüksek. Bu konuda Gölhisar ve Bucak başta geliyor. Süt erkenden sağılıyor ve toplayıcısını bekliyor. Sütün soğutulması lazım, kapların plastikten değil çelik olması lazım. Güneşte durmayacak, yola konmayacak. Bundan sonra büyük ahırlar kurup daha temiz üretim yapacağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 19:57:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?