3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Asansörlerin % 73 kırmızı etiketli

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, 2008 yılı Mayıs ayı sonuna kadar Mersin'de 755 asansörün kontrol edildiğini belirterek, kontroller sonunda yüzde 73'ne kırmızı etiket yapıştırıldığını söyledi.

Erçolak, düzenlediği toplantıda, odanın 2008 yılı 5 aylık faaliyetini değerlendirdi. Bu dönemde LPG'li araçların sızdırmazlık ve montaj denetiminde, toplam sızdırmazlık rapor sayısının 8 bin 615 olduğunu ifade eden Erçolak, montaj tespit sayısının ise 3 bin 227 olduğunu kaydetti.

Makina Mühendisleri Odası'nın kontrollere başladığı 2005 yılı Mart ayından itibaren ülkemizde LPG patlama ve yaralanma olaylarının duyulmadığına dikkat çeken Erçolak, bunun yanında ruhsatlarına kayıt yaptıran LPG'li araç sayısı
oranının yüzde 80'leri geçmesine rağmen hala merdiven altı montaj yapan atölyelerde LPG kiti taktıran ve ruhsatlarına kaydettirmeyen birçok aracın trafikte dolaştığını belirtti. Erçolak, bu kapsamda LPG'li araçlarda trafik denetimlerinin ara verilmeden sürdürülmesini istedi.

Asansör periyodik kontrolleri konusunda ise Mersin'de protokol yapılan Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Mezitli ve Tece beldeleri ile protokol imzalanmamış diğer beldelerde bulunan 755 adet asansörün 1. kontrollerinin yapıldığını söyleyen Erçolak, bu kontroller sonucu verilen raporların sadece 302'sinin bina yöneticileri tarafından odalarından alındığını kaydetti. Bunun yanında 214 adet asonsörün 2. kontrollerinin yapıldığını ifade eden Erçolak, kontrolleri yapılan asansörlerin yüzde 73'ne kırmızı etiket yapıştırıldığını, güvenli asansör oranının ise sadece yüzde 24 olduğunu vurguladı.

Bugün halen birçok ilçe ve belde belediyelerinin kendileriyle asansör kontrollerine yönelik protokol imzalamadığı için, kontrollerin yaygınlaştırılamadığını ifade eden Erçolak, "Bu durum vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından önemlidir. Bu konuda protokol yapılmayan tüm belediyelerin yılda bir kez yasal kontrol sorumluluğunu yerine getirmeleri konusunu hatırlatmayı bir görev saymaktayız" dedi.
Öte yandan piyasada TSE ve CE belgesine sahip olmayan birçok asansör firmasının faaliyet gösterdiğine işaret eden Erçolak, bunların Sanayi Müdürlüğü'nce denetlenmesi gerektiğini, bu firmaların yasanın gerektirdiği yetkili mühendis ve standartlara sahip olmaları gerektiğini söyledi. Erçolak, bunun dışında oda olarak bir çok etkinliğe katıldıklarını da belirtirken, sosyal sorumluluk projesi kapmasında, bir okula bilgisayarlı kütüphane kazandırdıklarını ve ayrıca sokak çocuklarının babalarına ücretsiz iş makinaları kullanıcısı belgesi verildiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 16:23:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?