2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin 3. Tarım Fuarı açıldı

Mersin 3. Tarım Fuarı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katılımıyla açıldı.

Bakan Tüzmen, Türkiye'de bazen akıl tutulmalarının yaşandığını ancak yollarına devam edeceklerini belirterek, "Bunları aşacağız ve geride bırakacağız. Bu olaylara saplanıp kalmayacağız, kısır tartışmalar içine girmeyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Mersin'de Tarım Fuarı'nın 3.'sü, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katılımıyla Yenişehir Belediyesi Fuar Alanı'nda açıldı. Fuarın açılışında konuşan Bakan Tüzmen, çalışmalarının devam ettiğini ve dünyanın dört bir yanında Türkiye'nin artık kendisini hep en önemli ülkeler arasına yazdırmaya başladığını söyledi.

"Bazen Türkiye'de akıl tutulmaları yaşıyoruz ama yolumuza devam edeceğiz" diyen Bakan Tüzmen, "Bunları aşacağız. Onları geride bırakacağız, saplanıp kalmayacağız. Kısır tartışmalar içine girmeyeceğiz çünkü gerçekten Türkiye'nin hak ettiği yere gelebilmesi için esas olan kişi başına gelir rakamını, ihracatı artırmak çok önemli" diye konuştu.

Türkiye'nin dünya liginde 26. sıradan 17. sıraya yükseldiğini vurgulayan Bakan Tüzmen, bunun iki önemli sınavdan geçilerek gerçekleştiğini anlattı.

Bunlardan ilkinin 100 milyar doları aşan ihracat rakamı olduğunu ikincisinin ise gayrisafi yurtiçi hasıla rakamının 500 milyar dolar seviyelerine yükselmesini gösteren Bakan Tüzmen, "Mevcut durumumuzda kişi başına düşen gelir 9 bin dolar seviyelerinde. Bu 15-20 bin dolarla çıktığında bugün tartıştığımız, anlatmakta zorlandığımız konuları da zaten geride bırakmış olacağız" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin'i Akdeniz çanağında önemli bir ticaret merkezi haline getirebilmek adına bu fuarların büyük önem taşıdığını ve bu tür çalışmaların ardı arkasının kesilmemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Mersin'de yeni bir marka oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan tarım fuarı büyük önem taşıyor. Mersin, taşımacılık, turizm ve ticaret kadar tarım konusunda da öne çıkıp dünyaya sesini duyurabilecek, bunu da fuarlar aracılığıyla gerçekleştirecek. Türkiye'nin ihracatı bugün 100 milyar doların üzerine çıktı ve tarım bu rakam içinde yaklaşık yüzde 10'luk paya sahip. Mersin'de de, tarıma yapılan yatırımlarla, organik tarımın geliştirilmesiyle muzla, çilekle, narenciye ile ön plana çıkarak, bu oranlar çok daha yükseklere taşınabilecek."

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, Mersin'in 1 milyon 585 bin hektarlık alana sahip olduğunu hatırlatarak, "Bu alanın yüzde 53'ü ormanlık alan, yüzde 24'ü ise tarımsal alandır. 406 bin hektarlık tarımsal alana sahip olan Mersin'de tarım sektörü en önemli sektörlerimizin başında geliyor. Yaklaşık 830 bin ton civarında narenciye üretimi, sebze ve meyve üretimi Mersin'in tarımsal potansiyeli açısından büyük önem arz ediyor. Böylesine önemli bir potansiyele sahip olan Mersin'de tarım fuarının gerçekleşmesi de oldukça önemli" dedi.

Mersin'in tarım sektörüyle öne çıkması açısından bu fuarın büyük önem taşıdığına işaret eden Vali Aksoy, fuarı ayrıca geliştirilmeye çalışılan turizm sektörüne de katkı sağlayacak bir aşama olarak gördüklerinin altını çizdi.

Forza Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül de, 3 yıl önce Marina'da çadır içerisinde başlayan tarım fuarının, Mersin'in tüm aktörlerinin desteğiyle bugün büyük bir fuar merkezinde açıldığını vurguladı. Mersin'in Akdeniz çanağında sadece tarım fuarlarının değil, birçok sektörün de ararında bulunduğu bir fuar merkezi olmasını hedeflediklerini belirten Aygül, "Mersin, bilinen birçok potansiyelinin yanı sıra, Türkiye'nin en önemli projelerinden GAP'ın ve Irak'ın giriş ve çıkış noktasıdır. Bu açıdan biz Forza Fuarcılık olarak Mersin'e çok önem veriyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılışını gerçekleştiren Bakan Tüzmen, stantları tek tek gezerek, firma temsilcileriyle görüştü. Zaman zaman kendisine ikram edilen meyve ve sebzelerin tadına bakan Tüzmen, yerli ve yabancı firmaların ürettiği traktörlere de binerek, fuar alanı içerisinde kısa turlar attı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Forza Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, Mersin Valiliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Yenişehir Belediyesi başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. 15 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alanda gerçekleştirilen Mersin 3. Tarım Fuarı'na, yurtiçi ve yurtdışından toplam 300 firma katılırken, İngiltere, Fransa, İspanya, Sırbistan, Slovakya, Çin, Almanya, Güney Afrika, İtalya, Irak, Suriye,
Bulgaristan ve Romanya'dan alım heyetleri ve profesyonellerin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor.

5 Nisan Cumartesi gününe kadar açık kalacak olan fuarın, tarım sektörünün tüm aktörlerini buluşturmayı hedeflediği belirtilirken, fuarın önümüzdeki yıldan itibaren uluslararası boyuta taşınarak, GAP, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerine açılmak isteyen firmaların buluşma noktası olmasının amaçlandığı vurgulandı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 17:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?