30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Silifke'den Irak'a domates ihracatı

SİLİFKE'DEN IRAK'A DOMATES İHRACATI

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinden Irak'a günlük 150 ton domates ihraç edildiği bildirildi.

Arılarla döllenen domatesin Atayurt Belediyesi tarafından yaptırılan tesiste özel olarak paketlendikten sonra Irak'a sevk edildiğini söyleyen tüccar Bayram Işıklar, domates fiyatlarının uygun olmasıyla Irak'tan gelen talebin arttığını belirtti.

Irak'a günde 150 ton domates gönderildiğini, Rusya'ya yapılan ihracatın da devam ettiğini ifade eden Işıklar, Doğu illeri başta olmak üzere iç piyasaya da Atayurt'tan önemli ölçüde ürün gönderildiğini söyledi.

Şuanda domatesin kilosunun 60 Kuruş olduğunu belirten Işıklar, "Üreticiden gelen domatesleri, paketleme işleminin ardından şuanda Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerine gönderiyoruz. Ürünün kalitesi arttığı takdirde Batı illeri ve Karadeniz Bölgesine de sevkıyat yapılabilir" dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, Türkiye'nin domates ihtiyacının önemli bir bölümünün Silifke'den karşılandığını söyledi.

İyi tarım uygulamaları sayesinde ihracata uygun üretim yapıldığının altını çizen Can, "Silifke Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliğinde yürütülen çalışmalarla üreticilerin bilinçli üretim yapmaları sağlanıyor. Silifke'de üretilen domates, iç piyasa taleplerini karşıladığı gibi Rusya ve Irak başta olmak üzere dış piyasanın da ihtiyacını karşılıyor" dedi.

Örtü altında 4 bin dönüm araziden 50 bin ton domates üretimi yapıldığını ifade eden Can, ilçe genelinde ise yıllık 14 bin 500 dönüm araziden, 175 bin ton domates üretimi yapıldığını belirtti.

Domatesin dolgun, şeklinin düzgün, renginin koyu ve ağır olduğunu ifade eden Can, böylelikle üreticilerin hem hormonsuz hem de ağır domates ürettiği için daha fazla kazandığını belirtti.

SİLİFKE'DEN IRAK'A DOMATES İHRACATI
SİLİFKE'DEN IRAK'A DOMATES İHRACATI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2011 Salı 09:34:05
Güncelleme :13 Nisan 2011 Çarşamba 10:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?