6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Kuzu, beyni kafasının dışında doğdu

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde, beyni başından sarkan kese içinde olan bir kuzu dünyaya geldi. Veteriner Hekim Orkan Görgen, halen sağ olan kuzunun anne karnında kimyasal artıklarla temas ettiğini, yaşama şansının olmadığını söyledi. 

Taşharman Köyü'nde çiftçilik yapan Müslüm Kardoğan (35), 5 gün önce doğan kuzunun yürüyemediğini, ayağa kaldırdığında ise durmakta oldukça güçlük çektiğini ifade etti. 

Daha sonra kuzunun başından sarkan deriyi gördüğünü belirten Kardoğan, çok şaşırdığını söyledi. Kardoğan, "Kuzu yemiyor içmiyordu. Kaşıkla ağzına süt veriyordum. Komşular veterinere götürmemi söyledi. Ben de hemen ilçedeki veteriner hekime getirdim. O da yapacak bir şey olmadığını söyledi. Köye götürüp ne kadar yaşarsa o kadar bakacağım" dedi. 

İlçede serbest veteriner hekim olarak görev yapan Okran Görgen ise kuzu beyin sıvısının kafatası dışındaki bir kesede olduğunu aktardı.

Görgen, "Söz konusu vaka 'Ligure Cerebrale' (beyin sıvısı) çok ender görülen olaydır. 5 günlük kuzunun kafasında yarım santimetre çapında bulunan bir delik ile beynin bu keseye dolduğu tespit edildi. İlçemizde müdahale etme şansımız yoktur. Ancak hayvan hastanelerinde ameliyatla kurtarılması mümkün olabilir. Bu aşamada kuzunun yaşama şansı yüzde 10 dur. Kuzunun anne karnında kimyasal atıklarla temas etmesi bu tür anormallikleri meydana getirmektedir. Bu tür hayvanlarda denge olmaz. Kalkma ve yürümede zorluk çeker. Sendeleme ve titreme olur. İstediği doğrultuda hareket edemez. Beyin fonksiyonlarını yerine getiremez. Dolayısı ile yaşama şansı çok azdır. Büyük bir ihtimalle, tarlada kullanılan gübre, haşere ilaçları veya atmosferden sızan gaz kuzuyu bu hale getirdi diyebilirim" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 11:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bayram BERBER IP: 212.175.112.xxx Tarih : 26.01.2007 17:37:21
Yaratıcı ne güzel de yaratmış. Yarın bizim de beynimiz çıkarsa şaşırmayalım.Radyasyon ve kimyasal atıklatın insan metabolizması üzerindeki etkileri buşekilde ortaya çıkıyor. Yakında bu olay bir insanın başına gelmez umarımmmmm..............bitlisten selamlar