20
Nisan
2024
Cumartesi
TORBALI - İZMİR

Metropolis'te kazılar devam ediyor

METROPOLİS'TE KAZI BAŞLADI

Torbalı'ya bağlı Yeniköy'de 22 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazıları başladı. Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek tarafından yürütülecek olan kazılarda Dokuz Eylül ve Trakya Üniversitesi ağırlıklı olmak üzere bazı Üniversitenin Arkeoloji Bölümü öğrencileri de görev alacak.

Kazı Başkanı Serdar Aybek bu yıl yeni bir alanda çalışma yapılmayacağını, geçtiğimiz yıl tamamlanamayan ve yarım kalan bölgelerde çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Kazı Başkanı Serdar Aybek, "Bu sene de Metropolis'te önemli eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Yaklaşık 3 ay sürecek olan çalışmalar Eylül ayında sona ermesi planlanıyor.

BİRÇOK ARKEOLOJİK ESERLER BULUNDU

Erken Tunç Çağı'ndan itibaren yerleşim gördüğü saptanan 3 bin yıllık Metropolis Antik Kenti'nde 1989 yılından beri devam eden arkeolojik kazılar sonucu tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı), stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasium kompleksi, atrium'lu ve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra (güreş alanı) ortaya çıkarıldı. Kentin akropolisinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında burada da Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı'na ait bazı seramik parçaları ile taş baltalar ve Hitit Dönemi ile çağdaş bir mühür ele geçirildi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2011 Cuma 13:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?