20
Nisan
2024
Cumartesi
YATAĞAN - MUĞLA

Stratonikeia'da çocuk lahiti bulundu

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde her gün arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir buluntu ve olayla karşılaşılıyor.

Kentin ana giriş kapısında (tören kapısı) ve caddesinde yürütülen kazılar sırasında ortaya çıkan Bizans Dönemi bazilika duvarında lahit bulundu. İlk kez bir çocuk lahitinin bu kadar temiz ve bozulmamış bulunduğu belirtildi.

“Bu lahit Muğla Müzesi’nin en önemli parçası olacak” diyen kazı heyeti başkanı Arkeolog Doç. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi mimarisinin iç içe geçtiğini dikkat çekerken, “Burada Türkiye’nin en ilginç kazısını yürütüyoruz. Çünkü burada insanlık geçmişinin bütün dönemlerinin izleri var. Antik kentin Roma Dönemi ana kapısında kazı yaparken, Bizans Dönemi yapılar ortaya çıkmaya başladı.

Bunlardan biride Bazilika. Bazilika’nın duvarlarında da duvar yapımında kullanılmış lahit bulduk. Lahit Roma dönemi mezardan getirilerek burada kullanılmış. O nedenle içinde bir şey yok. Bizanslılar için bizim köylüler gibilermiş diyebiliriz. Onlar da yeni yapılarında kendilerinden önceki dönemin yapı taşlarını alıp istedikleri yerde kullanmışlar” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 18:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim uz IP: 78.165.225.xxx Tarih : 11.07.2009 17:01:36

daha önceki kazı başkanı sayın Prof. dr. M. ÇETİN ŞAHİN bu kentin önemini ne kadar anlatmaya çalıştıysa da anlamak istemeyenler yüzünden ancak yeni yeni önem kazanıyor.  Bir bilim insanını o kadar çok üzmenin bedelini kim ödeyecek.