1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

'Krizlere karşı şerbetliyiz'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenecek ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Krizlere karşı diğer ülkelere göre daha şerbetliyiz" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Anadolu Kadınının Toplumdaki Yeri' adlı seminerde ekonomiye değindi. ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran küresel ekonomik krizle ilgili Türkiye'nin durumunu değerlendiren Hisarcıklıoğlu, dünyada yaşanan krizlerin Türkiye'yi durduramayacağını dile getirdi. TÜSİAD'ın geçtiğimiz günlerde özel sektörün borçlarına ilişkin yaptığı açıklamaya ilişkin ise borçlanmanın ayıp olmadığını ve borçlanarak yatırım yapıldığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, "Krizin bizi etkilememesi mümkün değil. Krizden etkileneceğiz ama daha hafif atlatabilmenin yolu ne? Birlik ve beraberlik, kötümser olmamak. Muhakkak etkileneceğiz ama kötümser olmayacağız. Biz krizlere karşı aslında diğer ülkelere göre daha şerbetliyiz. Her 4-5 senede bir kriz yaşadığımız için şerbetlendik. En büyük dirençli geldiğimiz nokta 2001 krizi oldu. 2001 krizi aslında Türkiye açısından bir dönüm noktası oldu. Vatandaş olarak, 70 milyon olarak bizim yapmamız gereken bu işte paniğe yer vermemek. Birlik ve beraberliğimizden ayrılmamamız lazım. Bakın huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan zenginlik olmaz. Huzur olmadan ticaret olmayacağını 90'lı yıllarda bu bölgede en büyük sıkıntıyı siz çekerek gördünüz. Ülkemiz için de bu geçerli. Huzur eşittir ticaret, ticaret eşittir zenginlik. Onun için birbirimizin huzurunu bozmamaya, kavga etmemeye dikkat etmeliyiz" dedi.

Krizi fırsata dönüştürmek ve reel önlemler almak gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bu dönemde özellikle iş ortamındaki bürokratik engellerin kaldırılması çok önemli. İş hayatının üzerindeki yükleri hafifletmek lazım. Özellikle enerji maliyetleri, istihdam üzerindeki maliyetler. Eğer bunları hafifletebilirsek, insanların iş hayatına devamını ve ek iş imkanlarının oluşturulmasını sağlayabiliriz. Onun için bunu iyi değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

TÜSİAD'ın özel sektörlerin borç yüküne ilişkin yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de özel sektörün 140 milyar dolar borcu var. Son 5 yıllık yüzde 49'luk büyümenin ardından Türk özel sektörü var. Borçlanmasa yatırım yapabilir miydi? Yapamazdı. Borçlanmak ayıp bir şey değil. Bu borçlar da zaten uzun vadeye yayılmış durumdadır. Bu da eskiye göre Türkiye yüzde 49'luk büyüme sağladığı için özel sektörün borcu var. Burada hepimizin dikkatli olması lazım" diye konuştu.

Adıyamanlı işadamları, daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Büyükelçisi Ross Wilson'la bölgesel yatırımlar ve ekonomik krizler üzerine sohbet etti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 18:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?