23
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Kepez Tepesi'nde tarih talanı

KAÇAK KAZILAR TARİHİ YOK EDİYOR

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi Kepez Tepesi üzerinde bulunan tarihi alan, kaçak definecilerin uğrak yeri haline geldi. Kaçak kazı yapanlar tarihi yok ediyor.

Ceylanpınar sınırları içerisinde yer alan Kepez Tepesi'nin üst tarafında kaçak kazı yapan defineciler, tarihi alanı şantiye haline getirdiler. Kaçak kazı yapılan bölgede bir çok tarihi esere rastlamanın mümkün olduğunu belirten çevre sakinleri, olaya tepki gösterdi. Tarihi eserlerin içerisinde parçalara ayrılmış çömlek parçaları ve sarnıçlar dikkat çekiyor. İlçe halkı, ilgisizlik nedeniyle yıllardır kaçak definecilerin uğrak yeri haline gelen tarihi Kepez Tepesi ve civarının daha fazla zarar görmeden yetkililer tarafından incelenip, turizme kazandırılmasını gerektiğini dile getirdiler.

Kepez Tepesi ve bölgesinin tarihinin M.Ö. 5 bin yıllara dayandığını belirten bölge halkı, bölgenin ayrıca Asurlular, Hititliler, Abbasiler, Bizanslılar ve Selçuklular gibi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirttiler. Asurlar döneminde kurulmuş olan Mırri Mutani başkentlik yapan Ceylanpınar, bu dönemde Vaşşugar olarak anılmaktaydı.

KAÇAK KAZILAR TARİHİ YOK EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 11:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?