4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'dan kısa kısa

Atpazarı, Samanpazarı ve Koyunpazarı Sokağı’nın birleştiği noktada bulunan Ahi Elvan Cami, Ahi Elvan Mehmet Bey tarafından 1382 yılında yaptırıldı. Selçuklu dönemine ait ahşap direkli cami örneklerinden birisidir. Camiye üç basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. Tam dikdörtgen olmayan ibadet mekánı üç sıra halinde dörderli ahşap sütunla dört sahana ayrılıyor.

BİZANS VE ROMA TAŞLARI

Üç sıra halinde bulunan dörderli ahşap sütunların üzerlerine yöredeki Bizans ve Roma yapılarından toplanan Dor ve Korinth üslubunda sütun başlıkları yerleştirildi. Sütun başlıkların taşıdığı üst örtü çatı olup, kiremit örtülüdür. Taş temeller üzerine tuğla ve kerpiç duvarlarında ikişer sıra halinde altı pencere ve mihrap duvarında da yine iki sıra halinde dört penceresi bulunuyor. Doğu yönünde bulunan kapıdan girilen caminin giriş kapısı taş örgü ve bezemelerle süslenmiştir.

SÜSLEMEDE SELÇUKLU SANATI

Mihrap ve mimber Selçuklu süsleme sanatının örnekleri ile süslenmiştir. Mimberi Harputlu Mehmet Bin Beyazıt, kündekári üslubunda yaptırmıştır. Mimberin yan yüzlerinde çokgen ve yıldızlardan oluşan bir bezeme bulunuyor. Aynı şekilde pencere ve dolap kapakları da oyma tekniğinde yapılmış Selçuklu bezemesini yansıtıyor. 1967 yılında Vakıflar genel Müdürlüğü’nce yapılan onarımı sırasında bu pencere kapakları yerlerinden sökülerek atıldı. Rastlantı sonucu bulunan kapaklar İstanbul’da Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.

ÜÇ BÜYÜK ONARIM GÖRDÜ

Ahi Yakup tarafından 1392 yılında, Çelebi Mehmet’in emri ile 1413 yılında büyük onarım gören Ahi Elvan Camisi, son olarak da 1970-1985 yılları arasında tamir edildi. Tek şerefeli bir minaresi olan cami 396 metrekaredir. Bir imam ve bir müezzinin görev aldığı caminin 528 kişilik kapasitesi var. Müştemilatında iki adet dükkanı bulunan cami soba ile ısıtılıyor.

Başkentli’nin tercihi Beypazarı

Ankara’nın ’Açık Hava Müzesi’ konumundaki ilçe, iftar yemekleri ve geleneksel Ramazan eğlenceleriyle ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor

ANKARA’nın ’Açık Hava Müzesi’ Beypazarı ilçesi, Ramazan Ayı’nda da Başkent halkını ağırlamaya devam ediyor. İftar yemeklerinin yanı sıra Belediye tarafından organize edilen ’Geleneksel Ramazan Eğlenceleri’ de ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanıyor.

Beypazarı Belediyesi tarafından organize edilen Ramazan eğlenceleri, tarihi evlerin dokusu ve yöresel yemeklerin lezzetleriyle birleşince bambaşka bir tat kazandı. Eski Ramazanların tadını yaşamak isteyen Ankaralıların hem iftar yemekleri için, hem de Ramazan eğlenceleri için tercih ettikleri Beypazarı, Türkiye’nin diğer illerinden turlarla gelen misafirlerini de ağırlamaya devam ediyor. Etkinlikler kapsamında düzenlenen son gecede, Tasavvuf Müziği eşliğinde Semazen gösterisi ve Türk Sanat Müziği konserine ilgi yine büyüktü.

Belediye Başkanı Mansur Yavaş, her yıl organize edilen Geleneksel Ramazan Ayı etkinliklerinin bu yıl da yoğun ilgi görmesinden mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan yavaş, yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı’nda da herkesi Beypazarı’na beklediklerini söyledi.

Personele iftar yemeği

TEMELLİ Belde Belediye Başkanı Alaattin Türkoğlu ve eşi Sibel Türkoğlu, belediye personeli ile kamu personeline eşleriyle birlikte iftar yemeği verdi. Geleneksel olarak her yıl verilen iftar yemeğine katılım bu kez de kalabalık bir şekilde gerçekleşti. Başkan Türkoğlu ile eşi, konuklarını kapıda karşıladı. Başkan Türkoğlu, "Beldedeki dayanışma ve kaynaşmaya katkı sağlayan iftar yemekleri bizim geleneğimizdir" dedi.

Diyarbakırlılar iftarda buluştu

ANKARA’da yaşayan Diyarbakır’lılar Başkent Öğretmen Evi’ndeki iftar yemeğinde biraraya geldi. Diyarbakır İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin organize ettiği iftar yemeğine iş ve siyaset dünysasından bir çok Diyarbakır’lı hemşehri katıldı. Yemekte konuşan dernek başkanı Ejder Bağçık, birlik beraberliğin önemine dikkat çekerken, Ankara’da yaşayan Diyarbakırlıların daha sık biraraya gelmesi temennisinde bulundu.

hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 12:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?