4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Aralıkta zam şampiyonu salatalık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından her ay düzenli olarak yapılan üretici, hal, pazar ve market fiyatları araştırmasına göre, Aralık ayında market fiyatlarında zam şampiyonunun salatalık olduğu ortaya çıktı.

TZOB'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yaş meyve ve sebze fiyatlarıyla birlikte önem arz eden çeşitli gıda ve ürünlerin fiyatlarının her ay açıklandığı ve bu açıklamaların, tüketicinin ödediği fiyatların üreticilere yeterince yansımadığı, fiyat artışlarının üreticilerden mi yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığının doğru bilgilerle gösterilmek amacıyla yapıldığı belirtildi. Birliğin her ay düzenli olarak yaptığı araştırmalar neticesinde oluşturulan üretici, hal, pazar ve market fiyatlarının, tüketici hareketlerinin fazla olduğu Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir illerinden derlendiği kaydedildi. Bu çerçevede Aralık ayı için yapılan tespitlerin sonuçlarını değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü belirterek, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 318'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 217'lere, baklagillerde yüzde 171'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 175'lere kadar çıkmaktadır. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksek çıkmıştır" dedi.

Aralık ayında perakende seviyesinde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, "Bu dönemde elmada yüzde 5,8 ve ette yüzde 0,3 fiyat düşüşleri görülürken, salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, domates, kuru incir, mandalina gibi ürünlerde fiyat artışı gözlemlenmiştir. Ette görülen fiyat düşüşünün kurban bayramının etkisi nedeniyle talepteki daralmanın yol açtığı söylenebilir. Salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan, domates, kuru incir, mandalina gibi ürünlerde fiyat artışı üretici fiyatlarındaki artışın yanı sıra talepteki artıştan da kaynaklandığı düşünülmektedir. Örtü altıda yetiştirilen temel ürünler arasında yer alan salatalık, biber, domates ve patlıcanın ihracatının yoğun olduğu bir dönem olması da fiyat artışlarında etkili olmaktadır" şeklinde konuştu.

Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi ürünlerdeki artışın yaklaşan yılbaşına bağlı olarak çerezlik tüketim talebindeki artışından kaynaklandığını kaydeden Bayraktar, baklagillerde görülen fiyat artışının ihracattaki gelişmeden kaynaklandığını ve genel itibariyle Aralık ayı içinde talepte meydana gelen değişimin fiyatları etkilediğinin görüldüğünü ifade etti. Üretici fiyatlarında süt, bakliyat ve kayısı gibi ürünlerde bu dönemde fiyat değişimi olmadığını vurgulayan Bayraktar, "Sivri biber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domates, mandalina ve armutta market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da bir artış görülmektedir. Bu artış özellikle sivri biber, yeşil fasulye, salatalık, patlıcan, domatesin önemli ihraç ürünlerimiz olmasından kaynaklanmaktadır. Kuru incirde market fiyatlarında olduğu gibi üretici fiyatlarında da bir artış gözlenmiştir. Bu artış daha çok sezon sonu olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle yeşil mercimek ve ıspanağın üretici fiyatı hiç artmazken, market
fiyatlarında yeşil mercimekte yüzde 17,6 ıspanakta da yüzde 13,3 oranında artış görüldü. Sütte fiyatlar üçer aylık dönemlerde ihale ile belirlenmektedir. Ekim ayında belirlenen fiyat kasım ve aralık ayı içinde geçerli olduğundan fiyat geçen aya göre değişmemiştir" dedi.

"Çiftçilerimiz tarımda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ürünlerini kendi organizasyonlarıyla pazarlamayı başarmak zorundadırlar" diyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Ancak bunu başardıkları takdirde pazarla entegre olmaları, sanayi ile entegre olmaları mümkün hale gelecektir. Sanayi ve pazarlamanın katma değerinden üreticilerimizin daha fazla yararlanması, çiftçilerimizin var olan örgütlerine, ziraat odalarına, kooperatiflerine, üretici birliklerine daha güçlü bir şekilde sahip çıkmalarına bağlıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 10:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?