4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Kahraman köpekler tanıtıldı

Sıhhıye çok katlı otoparkında patlayıcı madde yüklü aracı bulan Rocky ve Maske isimli dedektör köpekler basına tanıtıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi'nde eğitim verilen köpeklerin kullanıldığı bir gösteri yapıldı.

Narkotik, bomba arama ve ilk defa eğitimine başlanan özel operasyon köpeklerinin tanıtımında Sıhhiye'deki çok katlı otoparkta Mercedes-Vito marka panelvan minübüste patlayıcı madde bulan Rocky ve Maske isimli patlayıcı detektör köpekleri de tatbikata katıldı. Rocky, eğitmeni Erkan Başpehlivan ile Maske de eğitmeni Mehmet Fırat Günyüzü ile birlikte araçta bomba araması yaptı. Köpek Eğitim Merkezi eğitmenleri, verilen eğitim ile ilgili basına bilgi verdi.

Rocky ve Maske'nin 2005 ve 2006 yıllarında Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nde düzenlenen 7. ve 9. dönem patlayıcı detektör köpeği ve idarecisi temel eğitim programında idarecileri ile birlikte eğitilerek 90 ve üzerinde sınav notları ile sertifika aldıkları belirtildi. Patlayıcı detektör köpeklerin idarecileri ile birlikte 16-18 haftalık bir
eğitim sürecinden geçirildiği belirtilerek, eğitim programı süresince bina, araç, açık arazi, otoparklar, metro-tren istasyonları, deniz-hava limanı, uçak-gemi, spor salonları gibi birçok yerde arama çalışmaları yaptırılarak görev yapacakları sırada karşılaşabilecekleri her türlü ortama alışmalarının sağlandığı kaydedildi. Köpeklerin, patlayıcı maddeye dokunmadan oturmayı öğrendikleri de belirtilerek, köpeklerin dünya üzerinde var olan 20 bin patlayıcının kokusuna tepki gösterdikleri kaydedildi.

Maske'nin eğitmeni Günyüzü, bomba yüklü aracın bulunduğu gün çok katlı otoparkın aranmasında görev aldıkların belirterek Rocky'nin patlayıcının bulunduğu araca tepki gösterdiğini, bunun üzerine ödül olarak Rocky'e oyuncağını verdiğini kaydetti.

Öte yandan, özel operasyon köpeği olarak eğitilen, rehine kurtarma ve hücre evi operasyonlarında görev alacak olan Kont isimli köpek de bir gösteri yaptı. Kont, silahlı bir kişi tarafından rehin tutulan bir kişiyi kurtardı. Bu arada, açıklama sırasında uzatılan mikrofonları oyuncak veya top sanan köpeklerin davranışı, ilginç bir görüntü oluşmasına neden oldu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 14:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?