3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Korsana karşı yeni yöntem

Korsan kitap, kaset ve CD’lerle mücadelede önemli bir başarı sağlayamayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni bir yöntem geliştiriyor. Bakanlık, emniyet güçlerine yakalanan korsan eserin maddi değeri kadar ikramiye verecek.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın, İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile birlikte oluşturduğu korsanla ilgili yeni yönetmelik, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Yönetmelik, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kaçakçılıkta uyguladığı yöntem örnek alınarak hazırlandı.

Yönetmeliğe göre Bakanlık, emniyet güçlerine ve il kültür müdürlükleri bünyesinde oluşturulan denetleme komisyonlarına yakalanan korsan eserin miktarı kadar ikramiye verecek. Mülki idare amirleri, denetim komisyonundaki görevlilerin isimlerini Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’ne bildirecek. İkramiyeyi, operasyona fiilen katılarak adları bildirilen görevliler almaya hak kazanacak.

Ödemeler, genel müdürlüğün il defterdarlıklarına gönderdiği ödenekten yapılacak. Operasyona katılan emniyet güçleri veya denetim komisyonu görevlileri, yakaladıkları korsan eserlerden maksimum 300 TL ikramiye alabilecekler. Ancak, "Satış yapılması yasaklanmış olan yerlerde satılan yasal nüshalara el konulması halinde" ikramiye ödemesi yapılmayacak.

Bakanlık, 2008’in 11 aylık korsan bilançosunu da çıkardı. Buna göre 221 bin 541 CD, DVD ve VCD eser, 595 bin kaset, 155 bin kitap, 70 bin kartonet, 110 bin kaydedici bilgisayar ele geçirildi. Toplamda 1 milyon 151 bin 541 korsan esere el konulurken, bu dönemde 2 bin 594 de korsan operasyonu yapıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 09:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?