4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Türk icadı rögar kapağı

Türkiye 'ölüm makinesine' dönem rögarları tartışırken, Ankara'da Adıgüzel Kul isimli bir demir doğrama ustası 'emniyet filtreli' rögar üretti. Yozgatlı mucidin dünyada ilk kez geliştirdiği rögarın içine yerleştirilen emniyet filtresi rögara düşen birinin aşağıya düşmesini engelliyor ve hırsızlar tarafından kesinlikle çalınamıyor. 

İstanbul'da üzeri kartonla kapatılan rögara düşen 5 yaşındaki Dilara Dumru ve Adana'da 6 yaşındaki Tayfun Kuzu'nun kanalizasyon çukuruna düşerek ölmelerinin yankıları sürerken, başkentte yaşanan ve bu trajik ölümlere çok üzülen bir demir doğrama ustası özel 'emniyet filtreli' rögar icat etti. 

Rögarın içine açılır-kapanır demirden koruyucu filtre yerleştiren Adıgüzel Kul isimli mucit, yakında seri üretime geçiyor. Emniyet filtreli rögarın kaza sonucu çocuk, yaşlı veya görme özürlülerin düşmesini önlediğini belirten mucit usta, "Yavrularımızın rögara düşerek ölmesi tüm Türkiye'yi olduğu gibi beni de çok üzdü. Bu ölümlerden büyük acı duydum. Ekibime talimat verdim ve böyle bir proje ürettik. Bu rögarlar hırsızlar tarafından çalınamayacağı gibi, çocuk, yaşlı veya görme engelli biri düşünce kesinlikle zarar görmeyecek. Çünkü rögarın içine 1.5 metre derinliğinde koruyucu bir sistem yerleştirdik" dedi. 

Rögara düşen birinin bir başkasının yardımı veya kendi çabalarıyla artık dışarıya çıkabileceğini anlatan Kul, "Rögarın içine demirden yapılan son derece sağlam iki ayrı çember yerleştirdik. Böylece birinin aşağıya düşmesi önlenecek. Bununla birlikte rögar takındığında görevliler koruyucu filtreyi çıkarıp temizlemek için aşağıya inebilecek. Yaptığımız bu rögara 15 yıl garanti veriyoruz" diye konuştu. 

"Bu rögarlar olsaydı çocuklarımız ölmeyecekti" diyen Adıgüzel usta, "Umarım bundan sonra başka çocuklar ve başka insanlarımız ölmez" temennisinde bulundu. Özel rögarın birinci hedefinin insanların ölmesini engellemek olduğunu vurgulayan Kul, önümüzdeki ay Almanya'da yapılacak fuarda icat ettikleri rögarı tanıtacaklarını kaydetti. 

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ise, aynı zamanda derneğin sanatkarlar komisyonu üyesi olan mucit usta Adıgüzel Kul'a övgüler yağdırdı. Rögar ölümlerini, 21. yüzyıl Türkiye'sinde 'utanç verici' olarak nitelendiren Çelikus, "Yaptığımız toplantıda Adıgüzel bey böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Biz de projeyi geliştirmesine yardımcı olduk. Yeni rögarı gördükten sonra neden daha önce yapılmadı diye hayıflandık. Çünkü maliyeti çok fazla değil. Bu rögarlar hayat kurtaracak" şeklinde konuştu. 

Adıgüzel ustanın yaptığı rögarların hem düşen birinin emniyetini sağlayacağını, hem de son dönemlerde artan rögar hırsızlığının önüne geçeceğini ifade eden Çelikus, koruyucu filtrelerin çocuk ve yetişkinleri taşıyabilecek sağlamlıkta olduğunu söylerine ekledi.
Piyasada normal rögarlar ortalama 80 YTL'ye satılırken, emniyet filtreli rögar sadece 20 YTL gibi çok düşük bir maliyet getiriyor.
iha özel
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 19:19:40
Güncelleme :22 Mart 2007 Perşembe 09:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
müjdat erdoğan IP: 88.232.82.xxx Tarih : 22.03.2007 19:27:41
sizi gerçekten tebrik ediyorum fakat birazdaha yukarda tutarsanızdüşmelerde sakatlanmaları en aza indirirsiniz.örneğin 1.5 metreden bir insanın oşokla çıkması zorlaşır. buyüzden ortalama 80 cm derinlik daha iyi olabilir. buyükseklikte filitre temizlenmeside rahat olur. yalnız bu düşünce gerçekten verimli ve sağlıklıbir uygulama. sizi tekrar tebrik ediyorum. ve teşekkür ediyorum