1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

'Domuz bağına' 2 müebbet

Ölüm evleri ve domuz bağıyla gündeme gelen yasa dışı terör örgütü Hizbullah Davası'nda 2. kez karar çıktı. 2 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırılırken, 1 sanık hakkında 9 yıl, 2sanık hakkında ise 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verildi. 6 sanığın beraatine karar veren mahkeme, 26 sanık hakkında da "topluma kazandırma yasası" uyarınca ceza verilmesine yer olmadığını kararlaştırdı.
Kamuoyunda Hizbullah Davası olarak bilinen ve mahkemece verilen ilk karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından usul yönünden bozulan davada bugün 2. kez karar açıklandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Şehmuz Aksoy, Mehmet Emin Alpsoy, Mustafa Gürlüer ile tutuklu sanıklardan Nurettin Şahin ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada sanıklar esas hakkında yaptıkları savunmada beraatlerini istedi. Son sözlerini söyleyen sanıklar, beraat istemlerini yinelediler. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık Abdurrahman Alpsoy'un dosyasının ayrılmasına ve yakalanma emrinin infazının beklenmesine karar verdi. Mahkeme sanıklar Aysel Aldanmaz, Ayşe Sudan, Veli İnce, Halit Karslı, Ahmet Akbulut ve Hüseyin Kamerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerini gerektirir derecede kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
Mahkeme, sanıklar Hasan Aksoy, Burhan Özlük, Fahrettin Yıldız, Nurettin Şahin, Abdülselam Öztürk, Hayrettin Şahin, Dursun Uslu, Mehmet Şevki Kocaağa, Mehmet Ali İçen, Murat Aydın, Yaşar Gültekin, Veysel Direk, Rasim Saygın, İbrahim Halil Aksakal, İmran Öztürk, Velid Altın, Cahit Ekinci, Mehmet Zahir Yıldız, Mehmet Sırrı Zorci, Mehmet Said Zorci, Bilal Yılmaz, İbrahim Halil Aktaş, Ahmet Bereket, Mahmut Kaya, İsmail Kaya ve Burhan Örnek'in yasa dışı Hizbullah terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık suçunu işlediklerini ve sanıklara 4959 sayılı topluma kazandırma yasasının 4/son maddesi gereğince ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Sanıklar Sadullah Arpa ve Abdüssamet Yıldız, yasa dışı silahlı terör örgütü Hizbullah'ın üyesi oldukları gerekçesiyle 5'er yıl hapis cezasına, Mustafa Gürlüer hakkında ise yine örgüt üyeliği suçundan ve 3713 sayılı terörle mücadele yasasının 5. maddesi gereğince cezasının yarı oranda artırılarak 9 yıl hapis cezasına çaptırılmasına hükmeden mahkeme, Şehmuz Alpsoy ve Mehmet Emin Alpsoy'u da eski Türk Ceza Kanunu'nun 146/1.maddesinde yer alan Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, 9 yıl hapis cezası alan Mustafa Gürlüer'in, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
..
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 18:38:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?