4
Mayıs
2024
Cumartesi
NEVŞEHİR

GÖRBİR Genel Başkanı Nevşehir'de

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye genelindeki görme engellilerin meslek sahibi olabilmeleri için açılan mesleki eğitim kurslarından bugüne kadar bin 200 kişinin faydalandığını söyledi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen ‘Özürlü Hakları’ konulu konferansa katılmak üzere Nevşehir'e gelen GÖRBİR Genel Başkanı Yusuf Çelebi, GÖRBİR Nevşehir Şubesi’ni ziyaret etti. Burada derneğin Nevşehir Şube Başkanı Erol Mutlu ve üyelerle bir süre sohbet eden Çelebi, gazetecilere dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

GÖRBİR'in şu ana kadar Türkiye'nin 12 ilinde şube açtığını ve 81 farklı ilden üyelere sahip olduğunu belirten Yusuf Çelebi, güçlü bir sivil toplum kuruluşu olarak son yıllarda görme engelli vatandaşlar için önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Görme engellilerin sürekli tüketen birer birey olmaktan çıkartılıp, onların üretime katkı sağlamaları amacıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde meslek edindirme kursları açtıklarını ifade eden GÖRBİR Genel Başkanı Yusuf Çelebi, "Her bölgenin yapısına göre radyo programcılığı, İngilizce, halı-kilim dokumacılığı, bağlama gibi çeşitli kurslar açıyoruz. Bu kurslarda bugüne kadar yaklaşık bin 200 görme engelli kardeşimiz eğitim görerek sertifikalarını aldı ve şu anda büyük bir bölümü çeşitli işlere yerleştirildiler. Bundan sonraki dönemde de bu kursları çeşitlendirerek açmaya devam edeceğiz" dedi.

8 yıl öncesine kadar Türkiye'de özürlüler ile ilgili düzenli bir çalışmanın yapılamadığını ve bunun özürlü hakları için kaybedilen bir zaman olduğunu belirten GÖRBİR Genel Başkanı Yusuf Çelebi, 2002 yılından bu yana özürlüler ile ilgili olarak ciddi projelerin hayata geçirildiğini vurguladı.

Çelebi, "8 yıl öncesine kadar özürlülerle ilgili kara bir düzen vardı. Özürlüler Günü geldiği zaman bağırmak, çağırmak, dert yanmak, bir şeyler istemek vardı içimizde. Artık bizim açımızdan dert yanma günü değildir. Haklarımızı isteme günüdür. Haklarımızı isterken nasıl isteyeceğimizi bilme günüdür. Aslında özürlülerle ilgili o kadar haklar verildi ki, bu hakları saymakla bitmez. Herkesin bildiği gibi 'Özürlüler Yasası' çıkartıldı. Artık bizim de bir yasamız var. Bu yasanın bize çok şeyler getirdiğini biliyoruz. Önemli olan bizim bu haklarımızı bilmemiz ve haklarımızı aramamız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 13:00:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?